Linkovi

Mijau Televizija (3/6/03) - 2003-05-29


Ovih dana, na američkoj televiziji se emitira program namijenjen, - kako je najavljeno -, "mačkama i osobama koje one podnose".

Kompanija koja proizvodi mačju hranu "Meow Mix" najavila je svoj televizijski program kao "potez koji će izmijeniti Ameriku". Dok se pse vidi u šetnjama, mačke se kriju u kućama; vrijeme je da se i njih dovede u prvi plan američkih malih ekrana - ustvrdio je direktor "Meow Mixa" Richard Thompson. Pod nazivom "Mijau Televizija", prva polusatna emisija emitirana je prije par dana, na televizijskom kablovskom kanalu Oxygen, čiju publiku u većini čine žene, najveći kupci mačje hrane. Ista će emisija biti reprizirana još nekoliko puta tijekom ovog mjeseca, dok je emitiranje nove planirano za početak rujna.

Gledatelji programa neće biti samo mačke. Kako je rečeno, program će pred ekranom okupiti čitavu obitelj u slučaju, naravno, da se radi o ljubiteljima mačaka. Emisija ima svoj voditeljski par - Annabelle Gurwitch, bivšu voditeljicu programa "Večera uz film", i njezinog mačka Stinkyja. Iz svoje televizijske dnevne sobe, oni vode kroz kraće programske segmente ili najavljuju specijalne priloge. Recimo, segment "Uzbuna: vjeverice!" pokazuje vjeverice koje trče uz i niz stablo uz glazbu vrlo živog ritma. Tu je i prilog mačjeg filmskog kritičara, u kojemu se vide domaće mačke kako gledaju filmove o velikim divljim mačkama, recimo lavovima i tigrovima, i komentiraju ih, baš poput pravih filmskih kritičara. Glumica Sandra Bernhard čita "mačju haiku poeziju", a postoji i segment "Čestitke", u kojima gledatelji žele sretan rođendan vlastitim mačkama. Tu su i mačje zanimljivosti, gdje vidimo jednu mačku koja voli surfati na valovima, te drugu koja svoje obroke uzima uz pomoć kineskih štapića.

Očito se radi o novom pristupu marketingu mačje hrane. Tržište hrane za kućne ljubimce iznimno je kompetitivna, ali i unosna industrijska grana. Samo što se mačaka tiče, njih u Sjedinjenim Državama ima više od 85 milijuna, u 35 milijuna kućanstava.

XS
SM
MD
LG