Linkovi

Video igre izoštravaju um (29/5/03) - 2003-05-29


Svi oni sati koje mnogi troše na video igre možda nisu potrošeni uzalud. Naime, novo istraživanje pokazalo je da akcijske video igre, poput «Grand Theft Auto III» ili «Counter Strikea» možda izoštravaju um.

Znanstvenici sa sveučilišta Rochestera otkrili su da mladi, koji redovito igraju video igre pune automobilskih potjera i oružanih obračuna, imaju bolje vizualne vještine od svojih ostalih vršnjaka. Na primjer, bolje prate objekte koji se pojavljuju istovremeno i bolje obrađuju vizualne informacije koje se brzo mijenjaju. U drugom eksperimentu, znanstvenici su utvrdili da su ljudi koji nisu ranije igrali video-igre, ali su ih počeli igrati, razvili bolju vizualnu percepciju.

Iako se ne znaju točni uzroci ove pojave, znanstvenici vjeruju da bi se video igre mogle koristiti za pomoć ljudima s oštećenjima vida ili za obuku vojnika za borbu. Prema vojnim stručnjacima, vojnici koji odrastu igrajući video igre bolje obrađuju informacije na ekranu i bolje upravljaju bespilotnim letjelicama, koje prate neprijateljske aktivnosti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u današnjem izdanju časopisa «Nature». Istraživanje je obuhvatilo 16 muškaraca u dobi od 18 do 23 godine. Sudionici su podvrgnuti testovima koji su mjerili njihovu sposobnost da lociraju položaj objekta koji trepće, da prebroje objekte koji se istovremeno pojavljuju na ekranu i da otkriju pravu boju nekog slova abecede.

XS
SM
MD
LG