Linkovi

U Bijeloj kući topli doček samo saveznicima (28/5/03) - 2003-05-28


Pregled američkog tiska počinjemo “New York Timesom” koji analizira koga sve američka administracija poziva u službeni posjet i kakav se doček priređuje nekim stranim državnicima. Od pada Bagdada predsjednik je pozvao u posjetu saveznike koji dijele njegovo viđenje svijeta i one koji mu se žele priključiti u njegovim sljedećim koracima – sukobljavanju s teroristima i takozvanim zemljama-otpadnicama. Najveće državničke počasti priređene su čelnicima Britanije, Australije i Poljske, odnosno, zemalja koje su uputile svoje snage da se bore u Iraku zajedno s američkim vojnicima, piše “New York Times”.

Dok savezna američka vlada smanjuje porez, savezne države ga povećavaju, piše "Christian Science Monitor". Alabama, New York, Californija i Nevada podigle su su poreze na rekordnu razinu, ali takav razvoj događaja ne iznenađuje. Savezna država New York suočava se s proračunskim manjkom od jedanaest i pol milijardi dolara. Nešto se jednostavno trebalo napraviti – navodi dnevnik iz Bostona. “Predsjednik Bush i drugi vide smanjenje poreza i manju vladu kao ključ za pokretanje ekonomije. No dok Washington smanjuje poreze, a svoju potrošnju koncentrira na vojsku, savezne države se moraju nositi s velikim bremenom financiranja socijalnih službi”, piše "Christian Science Monitor”.

Pišući o istoj temi, ”Washington Post” izvještava da će savezna vlada uputiti novčanu pomoć saveznim državama Maryland, Virginija i DC-u u vrijednosti od 842 milijuna dolara. Ta pomoć usvojena je u zakonskom paketu smanjenja poreza i donekle će ublažiti posljedice proračunskih manjkova. Od navedene svote Marylandu će pripasti 330 milijuna dolara, Virginija će dobiti 415, dok će District of Columbia moći računati na 94 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG