Linkovi

Kampiranje uz CNN i digitalne zemljopisne karte (28/5/03) - 2003-05-28


Niti kampiranje više nije što je nekad bilo: današnji ljubitelji života u prirodi ipak podjednako vole i naprednu tehniku svog doma.

Protekli je vikend označio neslužbeni početak ljeta, pa su tako mnogi kampovi već dobili svoje prve goste. Međutim, bilo u luksuznim kamp-prikolicama, ili u mnogo skromnijim šatorima, - pa čak i samo s ruksakom na leđima -, današnji kamperi više nisu ono što su bili još prije samo nekoliko godina. U posljednje vrijeme, oni pokazuju sve veću sklonost da se niti u prirodi ne odvajaju od svojih gradskih tehnoloških čuda.

Za početak, satelitske antene postale su više pravilo nego izuzetak u kampovima – ljudi vole i dalje gledati televiziju. Štoviše, kažu da je sada najvažnije pronaći mjesto u kampu koje ima najbolji satelitski prijem. A novi ekonomični televizijski prijemnici, kojima struju daje bilo akumulator automobila ili jača baterija, donose ovogodišnje finale «Prijatelja» i u najzabitije kutke netaknute prirode.

Za one koji ipak mogu bez malog ekrana, upitno je, međutim, odolijevaju li sirenskom zovu mobilne bijele tehnike – mali strojevi za pranje posuđa, male veš-mašine, toasteri i slična pomagala već su postali redoviti pratioci kampera koji imaju za njih dovoljno mjesta u svojim vozilima. Najnoviji trend su prijenosne pećnice, koje, pokraj romantične logorske vatrice, uz pomoć svoje baterije peku domaći kruh i kolače.

Sva takva pomagala zaista su navela na avanture u divljoj prirodi i najokorjelije ljubitelje gradskih udobnosti. Gotovo da više ni ne osjećaju neke razlike. Tu su mobiteli, prijenosni kompjuteri, satelitski sustavi za navigaciju i pozicioniranje, te, - ovogodišnji hit među kamperima -, digitalni sustav za izradu zemljopisnih karata. On pomoću globalnog sustava pozicioniranja izrađuje karte u bilo kojoj veličini i mjerilu svakog područja Sjedinjenih Država.

Madraci za napuhavanje su isto tako ušli u eru kompjuterizacije - s digitalnim senzorima i vlastitim automatskim pumpama, oni su ušli u 21. stoljeće kao iznimno ugodni ležaji; mnogi ih, kako tvrde proizvođači, koriste čak i u svojim kućama jer su udobniji i prilagodljiviji od tradicionalnih tapeciranih madraca!

XS
SM
MD
LG