Linkovi

TOEFL - test engleskog kao stranog jezika - 2003-05-28


TOEFL, ili test engleskog kao stranog jezika, važan je za strane studente koji žele studirati u Sjedinjenim Državama. Više od četiri tisuće američkih sveučilišta i drugih centara obrazovanja traže od da se podvrgnu tom ispitu,koji mjeri sposobnost razumijevanja, čitanja i pisanja na engleskom jeziku.

Postoje dvije verzije TOEFL testa. Taj se ispit najčešće polaže putem kompjutera u centrima za testiranje, međutim postoji i verzija koja se ne polaže putem kompjutera, već pismenim putem. Obje verzije se sastoje od slušanja, čitanja i pisanja na engleskom.

Neka pitanja nude više odgovora od kojih treba izabrati onaj točan. Test također sadrži pitanja, čije odgovore treba upisati. Tu su i pitanja na koja su moguća više od jednog odgovora. Ispit TOEFL traje između tri i pol i četiri sata. Test možete ponoviti koliko god puta želite, ali za svaki treba ponovo platiti. Stručnjaci drže dobrom idejom izaći na TOEFL jednom ili dva put samo za stjecanje iskustva, te smatraju da je najbolji način pripreme za test što češća uporaba engleskog jezika. Na primjer, slušajte radio programe na engleskom jeziku. Možete slušati program Glasa Amerike na engleskom jeziku, snimite emisiju i pokušajte prepričati njen sadržaj.

Nadalje, gledajte filmove na engleskom, čitajte američki tisak i iskoristite svaku priliku da govorite engleski. O TOEFL testu možete više saznati na web stranici www.toefl.org, ili možete poslati molbu za više informacija na adresu TOEFL Services, Educational Testing Services, Post Box 6150, Princeton, New Jersey, 08541, USA.

Zanima li vas neka određena tema u vezi sa studiranjem u SAD-u, pošaljite nam e-mail na adresu: studijuamerici@glasamerike.com

XS
SM
MD
LG