Linkovi

Zlodjelo u Maroku (28/5/03) - 2003-05-28


Marokanske vlasti uhitile su tri i tragaju za četvrtom osobom osumnjičenom za sudjelovanje u seriji nedavnih terorističkih napada u Maroku.

U tim napadima je ubijeno više od 40 ljudi, uključujući najmanje dvanaest bombaša-samoubojica. Deseci ljudi su ranjeni. Teroristi su napali jedan židovski centar, jedan hotel, židovsko groblje, belgijski konzulat i dva restorana u Casablanci. Među žrtvama bili su državljani Maroka, Španjolske, Francuske i Italije. Jedan je napadač preživio i nalazi se u rukama marokanske policije.

Ovo nije prvi put da se Maroko suočio s terorizmom. G. 2002, marokanske su vlasti uhitile deset osumnjičenih terorista al-Qaide. Trojica uhićenika osuđeni su u veljači na deset godina zatvora za planiranje napada na američke i britanske ratne brodove u Gibraltaru.

Bez obzira jesu li počinitelji napada u Casablanci bili povezani s al-Qaidom ili ne, vladin glasnogovornik je kazao: «Maroko će odlučno i bez milosti kažnjavati teroristička djela.»

Al-Qaida je izgubila svoje glavno uporište kada je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama u Afganistanu svrgnula s vlasti ekstremistički talibanski režim. Otada, rekao je predsjednik George Walker Bush, Sjedinjene Države i njihovi saveznici bez predaha love članove al-Qaide.

«Od Pakistana do Filipina i Roga Afrike, hvatamo ubojice al-Qaide. Do sada je uhvaćeno ili ubijeno gotovo polovina najviše rangiranih al-Qaidinih operativaca, a ostale ćemo nastaviti loviti sve dok ih sve ne izvedemo pred sud,» rekao je.

Predsjednik Bush kazao je da će, kao i u slučaju terorističkih napada u Saudijskoj Arabiji, Sjedinjene Države surađivati s marokanskim vlastima u izvođenju odgovornih za terorizam pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG