Linkovi

Cavtat: Regionalna konferencija Pakta o stabilnosti (27/5/03) - 2003-05-27


U Cavtatu danas završava Regionalni stol Pakta o stabilnosti čiji su domaćini predsjednik Pakta Erhard Busek i hrvatski šef diplomacije Tonino Picula.

Obraćanjem ministra vanjskih poslova sudionicima skupa započet će drugi dan cavtatskog sastanka Pakta o stabilnosti. Sastanak, koji je okupio 250 predstavnika zemalja regije i međunarodne zajednice, izuzetno je važan i za Hrvatsku i za Pakt, jer se održava neposredno prije summita EU u Solunu. S tog se skupa od predsjednika europskih država očekuje da definiraju stav prema budućnosti europskog jugoistoka i njegovom priključenju Uniji.

"Sastanak u Cavtatu odredit će smjernice summita u Solunu, gdje će EU izraziti svoja očekivanja, a zemlje regije pokazat će kako su i koliko spremne krenuti prema Bruxellesu," rekla je novinarima nacionalna koordinatorica za Pakt o stabilnosti Spomenka Cek. Dodala je da organizacijom skupa Hrvatska pokazuje koliko drži do regionalne suradnje. Na sastanku u Cavtatu po prvi put u trogodišnjoj povijesti Pakta na istom se mjestu i u isto vrijeme održavaju se sva tri Radna stola posvećena problematici ljudskih prava, ekonomskom razvoju i sigurnosti.

Na sastanku prvog Radnog stola, kojim je predsjedala Elizabeth Rehn, jučer je zaključeno kako su, unatoč značajnim rezultatima postignutim na određenim područjima, za uspješno djelovanje Pakta potrebne promjene. Rečeno je da je zbog smanjena troškova i efikasnijeg rada potrebno poboljšati koordinaciju i suradnju između sva tri Radna stola.

Prioritetnim zadacima Pakta u budućnosti određeni su prekogranična suradnja, ispunjavanje kopenhaških kriterija i uspostava stabilnih demokratskih institucija. Ključnim zadacima u 2003. na području sigurnosti određeni su borba protiv kriminala i povratak izbjeglica. Iznijeta je i inicijativa prema kojoj bi, preuzimajući veću političku i financijsku odgovornost, države europskog jugoistoka kao "jedinstvena regija povećale međusobnu i suradnju sa zemljama EU".

XS
SM
MD
LG