Linkovi

Promicanje demokracije na Srednjem istoku (27/5/03) - 2003-05-27


Neki ljudi smatraju da arapske zemlje nisu sposobne za demokraciju. Međutim, pomoćnik državnog tajnika za Bliski istok William Burns izjavio je da se arapske zemlje ne samo mogu, već i moraju reformirati. Represivni politički sustavi, koji ne nađu načina da udovolje težnjama naroda, postaju sve nestabilniji.

Postoje tri osnovne komponente bilo kojeg procesa izgradnje demokracije. Arapske države moraju dozvoliti razvoj neovisnih građanskih institucija, kao što su slobodni mediji, organizacije koje promiču interese građana i ženske organizacije. Arapske vlade također moraju iskorijeniti korupciju i početi jačati vladavinu zakona kroz neovisno pravosuđe. Uz to, arapski čelnici trebaju učiniti izbore sveobuhvatnima i pravednima, te dati veću vlast zakonodavnim tijelima. Izbori se trebaju održavati redovito.

Za demokratske reforme također je vrlo važan gospodarski rast. Kako sada stoje stvari, pred mnogim arapskim zemljama je tmurna ekonomska budućnost. Prihod po glavi stanovnika stagnira ili pada. Nezaposlenost se kreće oko 20 posto. 45 posto arapskog stanovništva danas je mlađe od 14 godina, a ukupno stanovništvo će se u sljedećih 25 godina udvostručiti. Kako je naglasio pomoćnik državnog tajnika William Burns, poticaj na demokratske promjene i ekonomsku modernizaciju mora doći iz samih arapskih društava. Međutim, Sjedinjene Države mogu u tome pomoći. Predsjednik George Walker Bush najavio je Inicijativu za američko-srednjoistočno partnerstvo.

Taj će program, rekao je predsjednik Bush, omogućiti malim poduzećima i poduzećima srednje veličine da imaju pristup kapitalu, te će podržavati napore na razvijanju zakona o vlasničkim pravima i dobroj poslovnoj praksi: "Zamijenivši korupciju i mito slobodnim tržištem i pravednim zakonima, narod Srednjeg istoka počet će živjeti u sve većem blagostanju i slobodi."

Takvi programi samo su početak napora na razini regije usmjerenih na promicanje demokratskih i tržišno orijentiranih reformi u arapskom svijetu.

XS
SM
MD
LG