Linkovi

Učenje fizike u zabavnom parku (27/5/03) - 2003-05-27


Koliko se još sjećate fizike iz srednje škole ili gimnazije? Možda biste se više sjećali da vam se pružila prilika za učenje u Zabavnom parku "Great America".

Ovih dana zabavni park "Great America", filmskog studija Paramount, u Santa Clari, u Californiji, održava "Dane fizike". Tako je, naime, nazvan program za srednjoškolce kojim se, - kako se reklamira -, na kreativan i neobičan način doživljava fizika u praksi.

Što to točno znači? Recimo, jedan od zadataka školaraca tijekom Dana fizike jest da izgrade model "tobogana smrti" u skladu s fizikalnim načelima koja su naučili ranije tokom školske godine. Dakle - moraju uračunati međusobne odnose sile teže i brzine. Svoje modele predstavljaju stručnjacima iz zabavnog parka i inžinjerima koji konstruiraju prave "tobogane smrti", koji ih, potom, ocjenjuju i daju svoje primjedbe.

Bez obzira što ne zvuči tako, zadatak je relativno lagan - treba samo znati kako koristiti mjerne naprave koje svi vide u svojim fizikalnim laboratorijima. Primjerice, učenici dobiju akcelerometre, - sprave koje mjere ubrzanje, visinu i silu težu -, i s njima odlaze na vožnju na tobogan smrti nazvan "Top Gun". Kada završe vožnju, mjerne sprave se priključe na prijenosne kompjutere i podaci se automatski učitaju u ranije pripremljene tablice. Tako svi vide kako se znanstveno može prikazati vožnja koju su do tada doživljavali uglavnom samo kroz pespektivu vriska pri vratolomnoj jurnjavi malog vlaka po tračnicama tobogana smrti.

Program obuhvaća razne zadatke. Neki su vrlo jednostavni, ali zorni. Recimo, sistem za zaštitu jaja u kojemu su jedini građevni elementi - slamke i ljepljiva traka! Nakon što pojedine grupice učenika pokušaju svaka svoje jaje što bolje zapakirati u tu slabašnu ambalažu, inžinjer zabavnog parka njihove tvorevine izlaže raznim pokusima, uključujući i onaj najdrastičniji - bacanje jaja s visine od nekoliko metara. Uspjeh sistema za zaštitu jaja je krajnje očigledan - ako se jaje razbije, sistem nije bio dovoljno dobar!

XS
SM
MD
LG