Linkovi

Pomoć anti-sovjetskim mudžahedinima u Afganistanu - kobna greška? (28/5/03) - 2003-05-27


Bivši agent američke Središnje obavještajne službe CIA-e Milt Bearden u svojoj knjizi "The Main Enemy – Glavni neprijatelj" opisuje CIA-u u njenoj posljednjoj velikoj bitci, sa sovjetskim KGB-om. Milt Bearden posebno govori o sovjetskoj invaziji Afganistana.

"Nabavite mi još mula" - tako je glasio jedan od najčešćih zahtjeva koje je Milt Bearden s terena u Afganistanu upućivao u sjedište CIA-e. Kako se danas prisjeća, mule su bile idealno prijevozno sredstvo za prebacivanje oružja afganistanskim pobunjenicima.

Tajne operacije u Afganistanu su, međutim, samo jedna od epizoda koje Milt Bearden obrađuje u svojoj knjizi "Glavni neprijatelj", koju je napisao u suradnji s novinarom New York Timesa Jamesom Risenom. U prvom dijelu knjige, Milt Bearden opisuje uglavnom neuspjehe CIA-e, kao što su hvatanje i pogubljenje većine njenih agenata u Moskvi. Drugi se dio, pak, odnosi na pobjedu nad Sovjetima u Afganistanu, kojoj je i sam pridonio suradnjom s afganistanskim pobunjenicima.

Milt Bearden vjeruje da je sovjetsko povlačenje iz Afganistana označilo kraj sovjetske imperije: "Duboko sam uvjeren da su Sovjeti, kada su se u veljači 1989. preko rijeke Oxus povukli iz Afganistana u Uzbekistan, pokrenuli cijeli lanac događaja diljem središnje i istočne Europe. Ljudi su shvatili da Sovjeti vjerojatno više neće nigdje intervenirati."

Neki su već tada kritizirali američku strategiju u Afganistanu. Cilj je bio – piše gospodin Bearden - ostvariti pobjedu nad Sovjetima, bez upuštanja u "društveni inženjering" u zabačenom Afganistanu. Oružje se dostavljalo onima koji su se bili spremni boriti protiv Sovjeta, a to su, pokazalo se, bili ekstremisti.

Conetta: Današnji problemi posljedica su pogreški iz nedavne povijesti

Pomagati Afganistancima u borbi protiv Sovjeta nije bilo dovoljno – kaže Barnet Rubin, direktor Centra za istraživanje međunarodne suradnje na Sveučilištu New Yorka. Prema njegovim riječima, američka strategija trebala je uključivati i politički okvir za kasniji razvoj stabilnog društva, što CIA i gospodin Bearden nisu predvidjeli: "CIA je davala novac onima koji se se bili spremni boriti, a ne onima koji su bili spremni uspostaviti stabilnu vladu. Zato je ta zemlja kasnije postala utočište terorista."

Carl Conetta, jedan od direktora Projekta za obrambene alternative, slaže se da je naoružavanje ekstremista u Afganistanu bila kobna pogreška: "Izazovi s kojima smo sada sučeljeni, ne samo od strane al-Qaide, već i mnogih drugih bivših afganistanskih boraca raspršenih diljem svijeta, proizlaze iz odluke da se naoružaju fundamentalistički elementi tadašnje afganistanske oporbe. To je bila velika pogreška, a još je veća pogreška bila zatim okrenuti leđa toj zemlji."

Bearden: Svaki rat ima i neočekivane posljedice

Milt Bearden ističe da CIA nije regrutirala, niti obučavala arapske borce, koji su se kasnije okrenuli terorizmu. Kako piše u svojoj knjizi, mnogi su Afganistanci postali ekstremisti u prenapučenim i bijednim izbjegličkim logorima u Pakistanu. Svi ratovi imaju neočekivane posljedice – podsjeća gospodin Bearden i ističe da Sjedinjene Države možda ponovno neoprezno zanemaruju Afganistan:

"Duboko sam zabrinut zbog mogućnosti da ćemo prijeći neku nevidljivu liniju, nakon koje obnova više neće biti moguća. Ukoliko se to dogodi, vratit ćemo se u predtalibansko razdoblje. Talibani su u svoje doba zadovoljili potrebu Afganistanaca za sigurnošću. Danas sigurnosti više nema."

Milt Bearden kaže da će CIA morati ponovno ostvariti kontakt s Afganistancima i uvjeriti ih da Sjedinjene Države shvaćaju ozbiljno obnovu njihove zemlje. Ukoliko to ne učini, upozorava autor knjige "Glavni neprijatelj", Afganistan bi mogao ponovno postati rasadnik međunarodnih terorista.

XS
SM
MD
LG