Linkovi

Izrael prihvatio američki mirovni plan za Srednji Istok (26/5/03) - 2003-05-26


Izraelska vlada usvojila je novi američki plan za mir s Palestincima, no uz nekoliko uvjeta. Ovo je prvi puta da je neka izraelska vlada usvojila inicijativu u kojoj se predviđa uspostavljanje palestinske države. Međutim, vlada je ipak imala nekoliko zamjerki na plan, uključujući predviđeno pravo palestinskih izbjeglica da se vrate u područja, koja su danas dijelovi Izraela. Palestinski dužnosnici pozvali su Izrael da provede mirovni plan bez preduvjeta. Bijela kuća nazvala je usvajanje mirovnog plana «važnim korakom» prema miru.

Čelnik militantne islamske organizacije Hezbollah Šeik Hassan Nasrallah izjavio je da se njegova organizacija neće razoružati. Vođa Hezbollaha također je upozorio Sjedinjene Države da ne smiju napasti Libanon i Siriju. Prema njegovim riječima, eventualni američki napad bio bi dočekan samoubilačkim bombaškim napadima.

Njemačka je pozdravila izraelsko prihvaćanje «putokaza za mir na Srednjem istoku». Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer izjavio je da je odluka Izraela od ključne važnosti za budući suživot izraelske i palestinske države.

XS
SM
MD
LG