Linkovi

SAD danas obilježavaju Dan sjećanja (26/5/03) - 2003-05-26


Sjedinjene Države danas obilježavaju Dan sjećanja na američke vojnike pale u ratovima. Predsjednik Bush tom će prilikom položiti vijenac na Nacionalnom groblju u Arlingtonu u blizini Washingtona. U Pentagonu će se održati posebna svečanost posvećena 50-toj obljetnici kraja korejskog rata.

Američki veterani obilježili su Dan sjećanja jučer godišnjim motociklističkim mimohodom kroz Washington, posvećenim ratnim zarobljenicima i vojnicima nestalim u akciji. Deseci tisuća ratnih veterana na motociklima su prošli kroz centar Washingtona u okviru svojeg petnaestog godišnjeg mimohoda nazvanog «Rolling Thunder». Jedan od organizatora mimohoda Michael DePaulo odao je počast američkim vojnicima koji su se borili u ratu u Iraku, istaknuvši da je to bio prvi rat u kojem američka vojska nije ostavila niti jednog svojeg ratnog zarobljenika, niti vojnika nestalog u akciji.

Vijetnamski veteran Bob Visakay podsjetio je, međutim, da se tisuće američkih vojnika iz drugog svjetskog rata, te iz ratova u Vijetnamu i Koreji, još uvijek vode kao nestali u akciji. Ministar veterana Anthony Principi obratio se okupljenim veteranima u kožnom prsluku, sa sunčanim naočalama i maramom oko vrata. Gospodin Principi zahvalio je muškarcima i ženama u američkim oružanim snagama za – kako je rekao – nesebičnu obranu zemlje, dodavši da rat, međutim, još nije gotov.

"Danas smo svi mi sučeljeni s vlastitim vatrenim krštenjem. Moramo pobijediti u ratu koji su započeli teroristi, koji nam toliko zavide na našoj slobodi da bi radije uništili naš način života, nego da poboljšaju vlastiti život," rekao je gospodin Principi.

Dan sjećanja također se smatra neslužbenim početkom ljetne sezone. Milijuni Amerikanaca ovaj dugi vikend iskoristili su za prve odlaske na plažu, u zabavne parkove ili za piknike u prirodi.

XS
SM
MD
LG