Linkovi

Za američke vojnike u Bagdadu komfor je rijetkost (26/5/03) - 2003-05-26


Uz današnji Dan sjećanja, «Washington Post» na prvoj stranici opisuje uvjete u kojima žive američki vojnici u Iraku. Pod naslovom «Komfor je rijetkost», novinar «Posta» piše da američki vojnici u Bagdadu žive bez struje i tekuće vode, uz jedva podnošljivu hranu. Uvjeti su pogotovo loši u bagdadskoj zračnoj luci, gdje stotine vojnika spavaju na poljskim krevetima u starom terminalu, bez struje i klima-uređaja. Vrućina je tako nepodnošljiva, da se u podne vojnici kreću od sjene jedne palme do druge, a kompjutorska oprema mora se isključivati da ne bi pregorjela.

Washingtonski dnevnik također piše o kurdskim poduzetnicima iz Sulejmanlije, mjesta u blizini iranske granice, koje se, zahvaljujući njima, može pohvaliti mobilnom telefonijom, dućanima s elektronikom, Internet cafeima i kavanama u kojima se nudi espresso. Kurdi su se, u doba kada su bili gotovo neovisni od Saddamovog režima, razvili u prave poduzetnike, koji bi sada mogli preuzeti vodeću ulogu u razvoju pritavnog sektora u Iraku. Trgovinske mreže već su razvijene i roba se lako uvozi iz Turske i Irana. U lokalnim trgovinama možete naći bijelu tehniku iz Njemačke i Francuske, a u lokalnim restoranima i prilično dobar cheeseburger – piše «Washington Post».

«New York Times» javlja da Sjedinjene Države vrše pritisak na Iran kako bi izručio operativce al-Qaide koji se, kako se vjeruju, nalaze na njegovom teritoriju. Upućeni opisuju nove zahtjeve koji se postavljaju pred Iran, uz prijetnju potpune obustave svih dipomatskih odnosa, kao faktor koji dodatno zaoštrava debate o Iranu u administraciji. Kako piše «Times», i po pitanju Irana pojavila se podjela između «jastrebova» i onih koji se zalažu za diplomaciju. Tvrdolinijaši u Pentagonu podržavaju politiku konfrontacije, uključujući i moguće vojne udare na iranske nuklearne objekte.

XS
SM
MD
LG