Linkovi

Utječe li ishranjenost majke na spol djeteta? (25/5/03) - 2003-05-25


Na spol djece koju će roditi neka žena može utjecati količina i kakvoća njezine prehrane, kažu znanstvenici koji provode istraživanja u Etiopiji.

Kada je prehrana njezine društvene zajednice oskudna, dobro hranjena žena će s dvostruko većom vjerojatnošću roditi muško dijete od one koja se uspijeva tek slabo hraniti.

Znanstvenici opisuju taj fenomen kao mehanizam prirodne obrane od gladi i, premda ga još ne znaju objasniti, upozoravaju da se isto može vidjeti i kod mnogih životinja. Trudnoća s muškim čedom, naime, od majke traži mnogo više energije nego da nosi djevojčicu. Uz to, u slučaju izgladnjelosti, muška novorođenčad umire brže od ženske.

Prema tome, s evolucione točke gledišta, postoje dva dobra razloga da loše ishranjene žene zatrudne djevojčicama. Vjerojatno, tvrde znanstvenici, dolazi do odabira nakon začeća, kada tijelo izgladnjele majke pruži priliku za usadnju u maternicu ženskim fetusima, a odbaci muške.

Znanstvenici tvrde da sam faktor hrane ne igra ulogu, jer bi inače u bogatim zapadnim zemljama dobro uhranjene žene rađale samo dječake. Vjerojatnije je da se radi o kombinaciji dugotrajnije krize s opskrbom hrane, kojoj je izložena čitava zajednica, i pojedinačne ishranjenosti žena u fertilnoj dobi.

XS
SM
MD
LG