Linkovi

WP: 'Okončani kontakti s Teheranom' (25/5/03) - 2003-05-25


Pod naslovom Okončani kontakti s Teheranom, Post piše o sve većoj napetosti izmedju Washingtona i Teherana. Administracija predsjednika Busha, alarmirana od strane obavještajnih službi koje sugeriraju da se al-Qidini operativci nalaze u Iranu te da su umiješani u samoubilačke bombaške napade u Saudijskoj Arabiji, prekinula je obećavajuće odnose s Iranom i po svemu sudeći Washington je spreman na agresivniju politiku u nastojanjima da destabilizira iransku vladu.

Prema izvorima iz Pentagona u utorak se trebaju u Bijeloj kući sastati vodeći ljudi američke politike kako bi raspravili strategiju prema islamskoj republici, a vjeruje se da bi Sjedinjene Države mogle ojačati javne i privatne akcije za koje vjeruju da bi mogle dovesti do zbacivanja vlade u Teheranu u narodnom ustanku.

Washington Post piže i o krijumčarenju nafte u Irak naglašavajući da se konvoji cisterni primjećuju kako iz Kuvajta prevoze naftu za Irak gdje vlada velika nestašica goriva. Istodobno se iz Iraka cisterne kreću u potpuno obrnutom smjeru prevozeci švercano dizel gorivo i koristeći one iste pravce koje je koristio režim Saddama Husseina. Tako se druga zemlja po količini nafte u svijetu našla u situaciji da ovisi o uvozu kako bi se podmirile domaće potrebe.

Iračani smatraju da je upravo šverc najveći razlog zašto u zemlji nema dovoljno benzina, a krivnja se baca na Britance koji kontroliraju južni dio Iraka preko koje i idu švercerski putevi, a osobito je u tom procesu važan grad Basra i njegova rafinerija – ističe Washington Post.

XS
SM
MD
LG