Linkovi

Dan sjećanja (26/5/03) - 2003-05-25


Danas se u Sjedinjenim Državama obilježava Dan sjećanja – dan kada Amerikanci odaju počast svojim sunarodnjacima koji su položili život u obrani zemlje i američkog načina života. Od početaka Sjedinjenih Država, 1775., Amerikanci su se borili protiv neprijatelja slobode u mnogim zemljama svijeta – od blatnih polja Francuske do zaleđenih planina Koreje.

Danas, Amerikanci i njihovi saveznici bore se protiv globalnog terorizma. Bore se i pobjeđuju. Od napada terorista al-Qaide na Ameriku, 11. rujna 2001. godine, međunarodna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama oslobodila je Afganistan i Irak. Pobijedila je represivne režime, koji su bili pokrovitelji terorista. Ali, pobjeda nije besplatna. Predsjednik George Bush nedavno je odao priznanje Amerikancima koji su za slobodu platili najveću cijenu: "Svaki čovjek, svaki život – svi su oni naši gubici; gubici naše vojske, naše zemlje, kao i veliki gubici za njihove obitelji. Posljednje što su ti ljudi učinili na ovom svijetu bilo je boriti se protiv velikog zla, i donijeti slobodu drugima” – rekao je predsjednik Bush.

Ratovi su se od kraja osamnaestog stoljeća, kada je Amerika izborila neovisnost od Britanije, uvelike promijenili. Sjedinjenim Državama i drugim zemljama svijeta danas prijete teroristi, koji su pokazali da će se poslužiti bilo kojim oružjem u ostvarenju svog cilja, kao i da u tome neće poštediti ničiji život. Poraziti takvog neprijatelja velik je izazov, no Amerikanci su spremni uhvatiti se s njim u koštac. Kako je nedavno rekao predsjednik Bush: "Karakter naših oružanih snaga – iskazan u drugom svjetskom ratu u Normandiji, u borbama na Pacifiku, na Iwo Jimi – u potpunosti je prisutan i u ovoj generaciji naših vojnika. Zbog njihova poštenja i njihova idealizma, naši neprijatelji postaju naši saveznici."

Oružje i ratna taktika se mijenjaju, no ne mijenja se razlog zbog kojeg Amerika ide u rat." – rekao je predsjednik Bush: “Američke nacionalne vrijednosti i američki nacionalni interesi vode nas u istom smjeru. Mi svugdje podržavamo slobodu.” Muškarci i žene u američkim oružanim snagama – rekao je predsjednik Bush – “štite demokratske temelje na kojima je Amerika stvorena. U tome nikad nisu razočarali svoju zemlju.”

XS
SM
MD
LG