Linkovi

SAD i Filipini u zajedničkoj borbi protiv terorizma (25/5/03) - 2003-05-25


Predsjednik Sjedinjenih Država, George Walker Bush, priredio je u Bijeloj kući dobrodošlicu u čast filipinske predsjednice Glorie Arroyo.

Predsjednik Bush je pozdravio čelnicu najstarije demokratske države u Aziji i jednu od najvećih američkih saveznica u borbi protiv globalnog terorizma: "Obje se zemlje nalaze pod prijetnjom terorizma i mi smo odlučni boriti se protiv tih prijetnji dokle god one ne budu poražene. Naša diplomacija, policijske snage te obavještajne službe, zajedno rade kako bi se uništio svaki teroristički plan, kako bi se prekinulo njihovo financiranje i kako bi se teroristi doveli pred lice pravde. Predsjednica Arroyo je s dobrodošlicom dočekala američke vojne postrojbe koje obučavaju i savjetuju svoje filipinske kolege u anti-terorističkim operacijama. Predsjednica Arroyo je također jedan od vodećih čelnika u širenju suradnje u borbi protiv terorizma kroz čitavu azijsku i pacifičku regiju.”

Filipinska vlada vodi borbe protiv nekoliko terorističkih grupacija, uključujući i grupu blisku al-Qaidi, Abu Sayyaf te Komunističku partiju Filipina, takozvanu Armiju novog naroda. Ove su terorističke skupine počinile ubojstva, mučenja, pljačkanja i otmice, kako državljana Filipina tako i stranih državljana.

Predsjednica Arroyo je naglasila kako je američko-filipinska suradnja u borbi protiv terorizma osnovana na “jednakim vrijednostima” i zajedničkom interesu “unapređenja slobode”: "Kako bi poštedjeli sebe, neke države možda preferiraju suradnju s terorizmom. Filipini su odabrali drugu opciju - boriti se protiv terorizma. Skromna sredstva koja su nam na raspolaganju, mi nadopunjujemo čvrstom odlučnošću da porazimo terorizam jednom zauvijek i s vjerom u pravednost naše borbe i naše prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama.”

Predsjednik Bush je dodao kako su nedavni “teroristički napadi u Saudijskoj Arabiji podsjetnik svima da se rat protiv terorizma nastavlja. Slobodne nacije svijeta imaju hrabrosti i odlučnost boriti se u ovom ratu i zajedno poraziti snage globalnog terorizma.”

XS
SM
MD
LG