Linkovi

Bush: 'Mogućnost tripartitnog sastanka s izraelskim i palestinskim premijerima (24/5/03) - 2003-05-24


Predsjednik Bush je izjavio da istražuje mogućnost tripartitnog sastanka s izraelskim i palestinskim premijerima u pokušaju ubrzavanja napretka u mirovnom planu za Srednji Istok, kojeg podržavaju Sjedinjene Države i Europska unija. Gospodin Bush je govorio o ovoj temi nakon što je Izraelski premijer Ariel Sharon izjavio je da je njegova zemlja spremna prihvatiti međunarodni mirovni plan za Bliski istok te da će ga predati svojoj vladi na usvajanje. Predsjednik Bush je pozdravio takvu izjavu gospodina Sharona ocjenivši je kao napredak. Prethodno su Sjedinjene Države obećale da će ozbiljno uzeti u razmatranje izraelske primjedbe na mirovni plan.

Administracija predsjednika Busha se, nakon ovotjednih razgovora s izraelskom vladom, javno obvezala da će u potpunosti razmotriti izraelsku zabrinutost oko medjunarodnog mirovnog prijedloga. Tijekom obraćanja novinarima na svom ranču u Teksasu, gdje vikend provodi s japanskim premijerom Koizumijem, predsjednik Bush je rekao da se izraelski premijer Ariel Sharon složio prihvatiti plan nakon što je dobio uvjeravanja od gospodina Busha da će Sjedinjene Države voditi računa o izraelskoj sigurnosti.

Američki predsjednik je, isto tako, priznao da je razmatrana ideja o trojnom sastanku, a postoje i najave da bi se zbog tog summita mogao zadržati na Srednjem Istoku, vjerojatno u Kairu, jer krajem idućeg tjedna putuje u Europu: "Istražujem mogućnosti trebam li se ili ne sresti s palestinskim premijerom Abu Mazenom i s premijerom Izraela Arielom Sharonom. Ukoliko u idućih nekoliko dana bude napravljen neki progres na terenu ja ću vrlo ozbiljno razmotriti trojni sastanak, jer sam odlučan raditi u ime mira na Srednjem istoku."

Mirovni plan je, inače, već u zaostatku, jer njegova prva faza poziva i na zamrzavanje svih izraelskih naseljeničkih aktivnosti, kao i bezuvjetno okončanje palestinskih samoubilačkih napada na Izraelce.

XS
SM
MD
LG