Linkovi

Powell u Parizu: 'Neslaganja u prošlosti nisu zaboravljena' (24/5/03) - 2003-05-24


New York Times, izmedju ostalog, piše o prvom posjetu američkog drzavnog tajnika, Colina Powella, Parizu od početka američko-francuske svadje oko Iraka. Gospodin Powell je francusku podršku Sjedinjenim Državama za ukidanje sankcija Iraku nazvao – korakom u dobrom pravcu, ali nije propustio priliku da upozori da neslaganja u prošlosti nisu zaboravljena.

Colin Powell je inzistirao na činjenici da Bushova administracija ne planira kazniti Francusku, ali je priznao da Francuska, recimo, neće biti pozvana na zrakoplovne vježbe u Nevadi iduće godine. Američki državni tajnik naglašava da tenzije izmedju dvije zemlje neće utjecati na američko opredjeljenje prema NATO savezu kojeg je nazvao – najboljim političkim i vojnim savezom kojeg je svijet ikada vidio!

State Department je zapovijedio svojim službenicima u veleposlanstvima i konzulatima diljem svijeta da započnu razgovore licem u lice s milijunima ljudi koji su zatražili ulaznu američku vizu – objavljuje Washington Post. Strože mjere za dobijanje američke vize naišle su na oštre kritike medju poslovnim ljudima te obrazovnim i turističkim grupacijama, jer će spomenuti razgovori rezultirati višemjesečnim zaostacima.

Mnogi se i unutar američke vlade pitaju: je li nam to potrebno naglašavajući da poslovni ljudi, koji žele doći u Ameriku radi razgovora, možda neće moći dobiti vizu mjesecima. Rezultat će biti – gubitak mnogih dobrih poslova u trenutku kada je američko godpodarstvo usporeno – naglašava Post.

XS
SM
MD
LG