Linkovi

Predsjednik Bush pozdravio ukidanje sankcija UN-a protiv Iraka (23/5/03) - 2003-05-23


Predsjednik Bush pozdravio je ukidanje sankcija Ujedinjenih naroda protiv Iraka. U pismenoj izjavi, predsjednik je kazao da će odluka Vijeća sigurnosti o ukidanju sankcija pomoći iračkom narodu da obnovi svoju zemlju i da radi na ostvarivanju bogatije i sigurnije budućnosti. Usvajanjem ove rezolucije – kaže se u izjavi – zemlje svijeta pokazale su jedinstvo i predanost pomoći iračkom narodu. Nova je rezolucija usvojena jednoglasno. Sirija nije sudjelovala u izjašnjavanju i njeno mjesto u Vijeću bilo je prazno.

Usvojenom rezolucijom Sjedinjene Države i Britanija dobivaju mandat da upravljaju Irakom sve dok ne bude uspostavljena iračka vlada. Rezolucija također omogućuje koaliciji da koristi prihod od prodaje iračke nafte za obnovu Iraka. Vjeruje se da će se izvoz iračke nafte uskoro ponovno nastaviti. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da rezolucija Vijeća sigurnosti predstavlja pravnu osnovu za sudjelovanje međunarodne zajednice u obnovi Iraka.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da će odluka Ujedinjenih naroda o ukidanju sankcija protiv Iraka ponovno ujediniti međunarodnu zajednicu, koja je prošla kroz ogorčene podjele oko rata. Gospodin Powell dao je ovu izjavu u Parizu, na početku dvodnevnog sastanka ministara stranih poslova skupine G-8, koja obuhvaća sedam najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusiju. Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin također je pozdravio novu rezoluciju, rekavši da je Francuska zadovoljna da će Ujedinjeni narodi igrati jednu od ključnih uloga u obnovi Iraka.

XS
SM
MD
LG