Linkovi

Senatori oštro kritiziraju obnovu Iraka (23/5/03) - 2003-05-23


"New York Times" piše da senatori oštro kritiziraju pokušaje obnove Iraka. Riječ je o demokratskim senatorima, koji su svoje napade usmjerili ponajviše na zamjenika ministra obrane, Paula Wolfowitza, odnosno njegovu strategiju i planiranje obnove. Čak su se i neki republikanski senatori pridružili demokratima u ovim kritikama.

Senatori su, naime, ljuti što se administracija predsjednika Busha nije malo više konzultirala s Kongresom oko troškova, metoda i ciljeva u obnovi Iraka. Kritike se mogu svesti na riječi republikanskog senatora Richarda Lugara, koji predsjedava Odborom za međunarodne odnose, a koji je rekao: ”Planovi za doba mira daleko su slabije razvijeni od ratnih planova!” Gospodin Lugar smatra da će trebati najmanje pet godina da se Irak obnovi…fizički i politički.

Istodobno s ovim kritikama, objavljuje "Washington Post", dolazi zahtijev nekoliko poznatih kongresnih zastupnika, uključujući i dva predsjednička kandidata, da se sastavi neovisna komisija koja će ispitati greške koje je američka vlada počinila prije terorističkih napada od 11.rujna 2001. godine. “Možda se zbog kratkoročnih političkih ciljeva nije Amerikancima omogućilo da saznaju istinu o 11. rujnu” – istaknuo je senator Bob Graham.

Senator Joseph Lieberman ističe da vlada nije dovoljno konstruktivno suradjivala s jednim neovisnim kongresnim panelom, kojem se Bijela kuća dugo opirala, a koji je trebao ispitati sve činjenice vezane za terorističke napade na New York i Washington. Neki su se članovi tog panela žalili da im je vlada vrlo sporo omogućivala pristup povjerljivom materijalu, a opći je zaključak da mnoga značajna pitanja o spomenutim napadima nisu dobila adekvatne odgovore. (at)

XS
SM
MD
LG