Linkovi

Treba li ukinuti zabranu proizvodnje nuklearnog oružja manje razorne snage? (22/5/03) - 2003-05-22


Očekuje se da će Senat i Zastupnički dom američkog Kongresa danas usvojiti vojni proračun koji predviđa potrošnju od 400 milijardi dolara. Jedno od kontroverznih pitanja iz predloženog proračuna je obnova proizvodnje nuklearnog naoružanja manje razorne snage.

U senatskoj verziji prijedloga vojnog proračuna predviđeno je ukidanje 10-godišnje zabrane istraživanja i razvoja nuklearnog naoružanja manje razorne snage. U pitanju su bombe od 5 ili manje kilotona. Usporedbe radi, takozvane bombe “manje razorne snage” tri puta su slabije od atomske bombe koja je u Hirošimi usmrtila više od 100 tisuća ljudi.

Allard: Moramo biti fleksibilni

Republikanci koji su u Senatu u većini, uspjeli su nadglasati demokrate koji su se zalagali za produženje postojeće zabrane. Republikanski senator iz Colorada Wayne Allard izjavio je da suvremene oružane snage moraju raspolagati najraznovrsnijim naoružanjem: "Moramo biti fleksibilniji. Vremena se mijenjaju, a mijenjaju se i naši ciljevi. Moramo raspolagati novom tehnologijom. Trebamo nastaviti istraživanja.”

Demokrati, među kojima i senator Byron Dorgan iz Sjeverne Dakote, kažu da bi ukidanje dosadašnje zabrane razvoja nuklearnog oružja manje razorne snage moglo potaknuti utrku u naoružanju te povećati opasnost od izbijanja nukleranog rata: "Način da obranimo ovu zemlju jest zaustavljanjem širenja nuklearnog naoružanja, a ne njegovom dodatnom proizvodnjom.”

Rumsfeld: Nastavak zabrane imat će negativne posljedice

U verziji prijedloga zakona o vojnom proračunu koji je sastavio Zastupnički dom također se predviđa ukidanje moratorija na istraživanja nuklearnog oružja manje razorne moći, ali se predviđa zadržavanje zabrane daljeg razvoja tog oružja. Senat je dan ranije odobrio nastavak istraživanja nuklearnog naoružanja velike razorne moći, namijenjenog uništavanju ciljeva ukopanih duboko u zemlji.

Ministar obrane Donald Rumsfeld tvrdi da bi raspolaganje takvim oružjem navelo druge zemlje da osustanu od skrivanja oružja duboko pod zemljom: "Važno je imati na umu da će zabrana američkog istraživanja oružja za prodor duboko ispod površine zemlje imati sljedeći odjek u svijetu: svijet će zaključiti kako je mudro investirati u podzemne objekte. A to – s našeg stajališta – nije dobro.”

Levin: 'Razbijači bunkera' su razbijači svjetskog mira

Demokratski senator iz Michigana Carl Levin kaže, međutim, da takozvani “razbijači bunkera” mogu biti i do 70 puta razorniji od bombe bačene na Hirošimu, te da je uporaba takvih bombi nezamisliva: "To nisu razbijači bunkera, to su razbijači svjetskog mira, uništitelji gradova, uništitelji država.”

Razlike između senatske verzije vojnog proračuna i verzije koju je predlaže Zastupnički dom morat će se nadići prije no što konačni prijedlog bude upućen predsjedniku Bushu na potpisivanje.

XS
SM
MD
LG