Linkovi

SAD: Diljem zemlje uvode se strože mjere sigurnosti (22/5/03) - 2003-05-22


Vlasti diljem Sjedinjenih država uvode strože mjere sigurnosti nakon što je u zemlji proglašeno stanje visoke opasnosti od terorističkih napada. U New Yorku, Nacionalna garda štiti podzemnu željeznicu i mostove, a nad Washingtonom su pojačane zračne patrole. U Californiji, policija radi smjene od 12 sati.

Unatoč uvođenju stanja visoke opasnosti od terorističkih napada, predsjednik Bush je izjavio da će se Sjedinjene Države nastaviti boriti protiv terorizma, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu.

U govoru diplomcima Akademije američke Obalne straže, predsjednik Bush je rekao da Amerika neće «popustiti u ratu protiv globalnog terorizma».

"Naša zemlja mučki je napadnuta u našim gradovima i sada se slični napadi mučki izvode u gradovima kao što su Rijad i Casablanca. Vidjeli smo okrutne namjere naših neprijatelja, a sada oni mogu vidjeti naše namjere. Nastavit ćemo se boriti sve dok ne eliminiramo ovu opasnost po našu zemlju i cijeli svijet," kazao je.

Predsjednik je izjavio da američke snage nastavljaju napadati terorističke baze, kao što su to činile u Afganistanu. Prema njegovim riječima, Washington je svrgavanjem Sadama Huseina u Iraku pokazao svoju odlučnost da spriječi teroriste u njihovim pokušajima da nabave oružje za masovno uništavanje.

Američke su vlasti priopćile da je praznoj učionici na sveučilištu Yale eksplodirala je eksplozivna naprava, no pri tome nije bilo ranjenih. U mjesto New Haven u Connecticutu, gdje se nalazi Yale upućeni su agenti Saveznog istražnog ureda FBI-a. Dužnosnici kažu da ova eksplozija, kako se čini, nije bila djelo međunarodnih terorista. Gradonačelnik New Havena izjavio je da je u eksploziji uzrokovana manja materijalna šteta. O ovom slučaju pokrenuta je istraga.

XS
SM
MD
LG