Linkovi

Al-Qaida se ponovno oglasila? (22/5/03) - 2003-05-22


Arapska televizijska mreža al-Jazeera objavila je snimak, na kojem, kako se tvrdi, bliski suradnik Osame bin Ladena Ayman al-Zawahiri poziva muslimane da napadaju zapadne mete u muslimanskim zemljama. Glas sa snimka poziva muslimane da slijede primjer otmičara, koji su izveli terorističke napade na New York i Washington, te da napadnu veleposlanstva i komercijalne interese Sjedinjenih Država, Britanije, Australije i Norveške.

Nekoliko sati nakon objavljivanja ovog audio-zapisa, Sjedinjene Države najavile su zatvaranje američkog veleposlanstva u Norveškoj na jedan dan zbog sigurnosnih. Američki državni tajnik Colin Powell kritizirao je al-Jazeeru zbog objavljivanja ovog snimka, rekavši da je time samo pridonijela jačanju napetosti u regiji.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da vođe al-Qaide «imaju pune ruke posla» u Iranu, no Teheran odbacuje njegovu izjavu kao neutemeljenu. Gospodin Rumsfeld je kazao da nema nikakve sumnje da se u Iranu nalaze visoki članovi al-Qaide. Dan ranije, ministar obrane je aludirao da je al-Qaida iz Irana igrala ulogu u nedavnim terorističkim napadima u Rijadu. U međuvremenu, «Los Angeles Times» je javio da su Sjedinjene Države, nakon napada u Saudijskoj Arabiji, do daljnjega prekinule svaki dijalog s Teheranom.

XS
SM
MD
LG