Linkovi

'The Big One' - najveće svjetsko natjecanje pokeraša (22/5/03) - 2003-05-22


Po tridesetčetvrti puta za redom, u kockarnici hotela "Binion's Horseshoe", održava se događaj koji ljubitelji pokera nazivaju "The Big One" - najveće godišnje natjecanje pokeraša, i to podjednako profesionalaca, koliko i potpunih amatera.

Zahvaljujući televizijskom prijenosu prošlogodišnjeg natjecanja, ogromnom porastu kockanja i kartanja putem interneta, kao i neočekivanoj prošlogodišnjoj pobjedi potpuno nepoznatog amatera Roberta Varkonyja, koji je odšetao s nagradom od dva milijuna dolara, ove godine se prijavio rekordno visok broj natjecatelja - njih 839.

Na natjecanju ne sudjeluju nužno samo vrhunski pokeraši. Za većinu sudionika, prepreka koju su trebali prevladati je sama prijava koja košta deset tisuća dolara. Ustvari su najozbiljniju konkurenciju i eliminaciju doživjeli oni koji poker igraju preko Interneta - internetski web sajt PokerStars.com proveo je vlastito takmičenje i devetorici najboljih platio sudjelovanje na natjecanju u Las Vegasu. Tako su se među slavnima našli i potpuni anonimusi, poput jednog dostavljača pizze iz Clevelanda, jednog policijskog inspektora iz Connecticuta, pa čak i jedan uzgajivač konja iz Švedske.

Radi se o takozvanom "teksaškom stilu bez ograničenja", gdje igrači dobivaju dvije karte okrenute licem dolje, koje kombiniraju s pet zajedničkih karata, koje se otvaraju u tri koraka između kojih se događa vrlo agresivno ulaganje novčanih žetona, s praćenjem ili podizanjem uloga, ili, pak, odustajanjem.

Osim početnih žetona, svi daljnji se zarađuju u igri, što znači da neki sudionici mogu biti eliminirani i samim gubitkom sredstava za ulaganje. Već prvog dana igre, na pojedinim su stolovima ulozi dosezali i po nekoliko desetaka tisuća dolara.

Turnir još traje, a pobjednik će ove godine, zahvaljujući rekordnom broju sudionika, odnijeti i veću nagradu - dva i pol milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG