Linkovi

Turizam u znaku 'Code Orange-a' (23/5/03) - 2003-05-22


Nedavno uvedeni, povišeni stupanj opasnosti od terorističkih napada, koji dolazi u vrijeme početka turističke sezone. Sjedinjene Države tijekom ljeta posjećuju milijuni stranaca, mnogi kao turisti, ali mnogi i poslom. Kako će najnovija situacija utjecati na ovogodišnju sezonu?

Turizam je odlična prilika za zaradu, posebno u ove dane kada ekonomska kretanja nisu najpovoljnija. No, turisti i poslovni ljudi koji dolaze u Ameriku sučelit će se s pojačanim mjerama sigurnosti – od trenutka kada zatraže ulaznu vizu, ukoliko im je potrebna, do razgledavanja prirodnih, kulturnih i povijesnih znamenitosti.

Stuart Patt, glasnogovornik Konzularnog odjela u američkom Državnom tajništvu, nada se da se posjetitelji neće preplašiti pojačanih mjera sigurnosti: "Općenito gledano, Sjedinjene države posjetitelje iz drugih država dočekuju dobrodošlicom. Tako je uvijek bilo. Od terorističkih napada iz rujna 2001. godine pojačali smo provjeru prilikom izdavanja viza te proceduru prilikom ulaska u zemlju. Nadamo se da to neće obeshrabriti dobronamjerne putnike koji žele posjetiti Sjedinjene Države. Oni su dobrodošli."

Pojačana granična kontrola i nadzor područja oko nacionalnih spomenika

Jim Michie je glasnogovornik Ureda za carine i zaštitu granica, u Ministarstvu domovinske sigurnosti. On kaže da je cilj ostvariti visoku razinu sigurnosti, uz minimalno ometanje putnika: "Ostvarit ćemo to pojačanim korištenjem tehnologije te postavljanjem većeg broja osoblja na glavnim graničnim prijelazima, uključujući međunarodne zračne luke, tako da se putnici i roba mogu nastaviti kretati. Istovremeno, održavamo odgovarajuću razinu sigurnosti koja se temelji na proglašenju povišenog stupnja opasnosti od terorističkog napada ili kako to ovdje zovemo, 'Code Orange'".

Gospodin Michie dodaje da su pojačane granične kontrole, a putnicima se savjetuje da pripreme svu potrebnu dokumentaciju, poput putovnice i odgovarajuće ulazne vize.

Mnoge od mjera sigurnosti nisu vidljive. Međutim, Savezna uprava nacionalnih parkova pojačala je mjere sigurnosti u području sedam ključnih nacionalnih spomenika, uključujući “Liberty Bell” u Philadelphiji, te Washington Monument, nasuprot američkog Kongresa. Glasnogovornik savezne uprave nacionalnih parkova David Barna kaže da će slične mjere sigurnosti putnici vidjeti i u zračnim lukama:

"Provjera turista provodi se po uzoru na aerodromsku kontrolu putnika, koriste se magnetometri, odnosno detektori metala, ručni detektori te pretraga prtljage. Kako se radi o malim prostorima, gdje posjetitelji moraju stajati u redu da bi ih razgledali, pojačana kontrola ne usporava njihov protok."

Ujednačena politika koja važi u cijelom svijetu

Za potencijalne putnike u Sjedinjene Države u pripremi su dodatne mjere. Glasnogovornik konzularnog odjela američkog državnog tajništva Stuart Patt kaže da američka veleposlanstva trenutno imaju pravo donositi odluku koga od podnositelja zahtjeva za vizu pozvati na razgovor. "Radimo na ujednačenoj politici koju bismo koristili svugdje u svijetu. To će rezultirati povećanjem broja razgovora s podnositeljima zahtjeva, koji bi na kraju mogao dostići i 90 posto" - dodaje gospodin Patt.

Međutim, još se ne zna kada bi ovaj plan trebao biti dovršen i kada bi započelo njegovo provođenje. Taj plan međutim ne obuhvaća gradjane 27 država kojima nije potrebna viza za ulazak u Sjedinjene Države. Gospodin Patt dodaje da će do listopada oni morati imati putovnice koje se mogu skenirati odnosno strojno očitati.

Do listopada iduće godine, putovnice građana iz ovih 27 država morat će imati neke od biometričkih parametara, poput otiska prstiju ili strojnog utvrđivanja identiteta osobe na temelju analize crta lica. U kojoj bi formi takav prijedlog bio proveden na međunarodnoj razini, tek treba odlučiti.

XS
SM
MD
LG