Linkovi

Teroriste treba osuditi (22/5/03) - 2003-05-22


S oslobođenjem Afganistana i Iraka, Sjedinjene Države su uklonile režime koji su bili saveznici terorista al-Qaide. Unatoč ovih pobjeda, teroristička prijetnja se nastavlja i nijedan dio svijeta nije imun.

U bombaškim terorističkim napadima izvršenim 16. svibnja ove godine u Casablanci, u Maroku, oštećeni su: jedan hotel, židovski centar, belgijski konzulat te jedan španjolski društveni klub. U tim napadima je ubijeno 29 nevinih ljudi, uz 12 napadača samoubojica. Među ubijenima su bili građani Francuske, Italije, Španjolske i Maroka.

Marokanski ministar unutrašnjih poslova Mustafa Sahel izjavio je da su napadi sličili na one od 12. svibnja izvršene u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, u kojima su ubijene 34 osobe. Vjeruje se da u pozadini ovih napada stoje teroristi al-Qaide. Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush: “Ova ubojstva još jednom pokazuju da terorizam ne poznaje granica. Ovi napadi pokazuju da se rat protiv terorizma nastavlja.”

"Neprijatelji slobode ne miruju, ali ni mi nismo pasivni. Od Pakistana do Filipina i Roga Afrike, hvatamo al-Qaidine ubojice. Do sada je gotovo polovina visokorangiranih članova al-Qaide uhićena ili ubijena. Mi ćemo nastaviti lov na njih sve dok ih sve ne izvedemo pred lice pravde,” rekao je.

Al-Qaida još uvijek planira napade, a Sjedinjene Države su odlučne pomoći vladama kojima je pomoć potrebna u ovom globalnom ratu. Kako je to rekao predsjednik Bush: “Vodit ćemo rat protiv terora strpljivo, usredotočeno i predano. Uz pomoć široke koalicije, osigurat ćemo da teroristi i njihove pristaše ne budu sigurni u nijednoj pećini ili kutku svijeta.”

XS
SM
MD
LG