Linkovi

Oštre mjere sigurnosti na nacionalnoj i lokalnoj razini (21/5/03) - 2003-05-21


U Sjedinjenim Državama su ponovno pojačane mjere sigurnosti, zbog veće terorističke prijetnje. Oštre mjere sigurnosti uvedene su u svim saveznim državama, kao i na najnižoj lokalnoj razini.

U New Yorku, postrojbe Nacionalne garde patroliraju javnim mjestima, poput mostova i podzemne željeznice. U Kaliforniji, uveden je prekovremeni rad za policijace, koji u pravilu sada rade u smjenama od 12 sati. Savezna agencija koja nadzire zračni promet planira dodatna ograničenja preleta putničkih zrakoplova nad glavnim gradom Sjedinjenih Država. Sigurnosne su mjere posebno izražene na takozvanim “mekim ciljevima”, poput stadiona i športskih dvorana i trgovačkih centara.

Sigurnosne su mjere pooštrene nakon što je vlada jučer objavila da postoje naznake da teroristička organizacija al-Qaida možda planira napad na Sjedinjene Države. Čelnik ministarstva domovinske sigurnosti, Rom Ridge, izjavio je da obavještajne službe smatraju da al-Qaida planira napade širom svijeta, što znači i u Americi. On je upozorio i na aktivnost drugih, anti-američkih terorističkih skupina.

Tom Ridge je naglasio da ne postoje konkretne informacije o točnim ciljevima ili obliku mogućeg napada. No, upozorio je da su nedavni napadi u inozemstvu uključivali uporabu vatrenog oružja, kamiona napunjenih eksplozivom, te terorista samoubijica. Ne isključuje se niti uporaba kemijskog i biološkog naoružanja, te radioaktivnih agenata.

Mediji javljaju o obavještajnim upozorenjima o mogućem napadu velikih razmjera na gradove američke Istočne obale, poput New Yorka, Bostona i Washingtona. Radi se o četvrtom po redu pooštravanju sigurnosnih mjera od rujna 2001. godine.

XS
SM
MD
LG