Linkovi

Polaganje prijemnog ispita - 2003-05-21


Stručnjaci kažu da upisni odbori američkih fakulteta uglavnom koriste tri kriterija pri odluci o prijemu studenata: najvažnije su školske ocjene, ali se uzima u obzir i koliko su teški bili predmeti koje je kadidat slušao u srednjoj školi. Treća stvar na koju se gleda je rezultat prijemnog ispita.

Fakultet koji želite upisati obično traži rezultate standardiziranog pismenog ispita zvanog SAT - test. Taj ispit ima dva dijela. Prvi dio testa SAT mjeri znanje matematike i engleskog jezika, kao i sposobnost razumijevanja pročitanog teksta.

Test traje tri sata i cijena mu je oko 26 dolara. Detaljne informacije o SAT testu nalaze se web stranici www.CollegeBoard.com. Tamo možete saznati gdje i kada se u vašoj zemlji održavaju testovi. Ako nemate pristup kompjuteru, do informacija možete doći u Obrazovnom savjetovalištu Sjedinjenih Država. Da podjetimo ti centri se u Hrvatskoj nalaze u Zagrebu, Osijeku i Splitu.

Postoji još i test govornog engleskog jezika u trajanju od 20 minuta koji je često obvezan za prijem na posdiplomski studij.

Neka sveučilišta će od vas zahtjevati polaganje ispita pisanja na engleskom. Taj test traje 30 minuta tijekom kojeg trebate napisati sastavak na engleskom. Test mjeri sposobnost organiziranja informacija i izražavanja na engleskom jeziku.

Fakulteti će od vas vjerojatno tražiti da polažete test zvan TOEFL - test engleskog kao drugog jezika koji mjeri razumjevanje, čitanje i pisanje na engleskom. O TOEFL-u biti će više riječi u našem slijedećem prilogu.

Zanima li vas neka određena tema u vezi sa studiranjem u SAD-u, pošaljite nam e-mail na adresu: studijuamerici@glasamerike.com

XS
SM
MD
LG