Linkovi

WP: Opasnost od terorističkog napada na SAD (21/5/03) - 2003-05-21


Washington Post navodi riječi ministra za domovinsku sigurnost Toma Ridgea koji ističe da američke obavještajne službe vjeruju da je al-Qaida ušla u operativno razdoblje diljem svijeta, što uključuje i mogućnost napada na Sjedinjene Države.

Američka strahovanja su, u ovom trenutku, vezana uz Memorial day, odnosno Dan sjećanja, koji pada u ponedjeljak i kada će u cijeloj zemlji biti održani brojni skupovi posvećeni Amerikancima koji su dali život za slobodu i demokraciju.

Posebno se ističe mogućnost terorističkih napada na objekte koji simboliziraju Ameriku: njujorški metro, Sears neboder u Chicagu te nekoliko lokacija u Californiji. Ovo je treći put da se objavljuje visoka opasnost koja se slikovito prikazuje - narančastom bojom.

New York Times, izmedju ostalih tema, piše i o novim pokušajima da se nadgledaju programi američkih TV mreža. Naime, u dva takozvana reality showa koji se prikazuju na televizijskoj postaji Fox, postoje “snažne naznake” da natjecatelji prakticiraju oralni seks. Takve naznake dovele su do jačanja pritisaka na velike kompanije industrije zabave da povedu više računa o zabrinutosti roditelja za njihovu djecu.

Nova grupa – Common Sense Media – koja predstavlja Internet rejting sustav, rangirat će zabavne programe na temelju jezika, nasilja, seksualnih zadovoljavanja i tema za odrasle. Common Sense ističe da ima inicijalni kapital od 500 tisuća dolara te da su im obećana nova sredstva. Medju financijerima su poznati biznismeni. Prema najnovijem ispitivanju javnog mnijenja 64 posto ispitanika vjeruje da su medijski proizvodi, općenito, neodgovorajući za njihove obitelji. 81 posto smatra da mediji općenito ohrabruju nasilje ili antisocijalno ponašanje kod djece.

New York Times piše i o jednom velikom natjecanju, onom u – pokeru. Svjetsko prvenstvo je, naravno, održano u Las Vegasu. Prvu nagradu od dva i pol milijuna dolara dobio je Phill Helmuth Jr., profesionalni igrač pokera, koji je 1989.godine postao najmladji svjetski prvak u toj igri. Imao je tada samo 24 godine. No, nisu loše prošli ni oni izmedju 55.i 63.mjesta. Svaki od njih je zaradio po 15 tisuća dolara. Na prvenstvu je nastupilo 13 bivših svjetskih prvaka i 30-tak žena. Ukupno je bilo 839 natjecatelja.

XS
SM
MD
LG