Linkovi

Ribom protiv pre- i post-partalne depresije (22/5/03) - 2003-05-21


Jedenje sardina, tuna, haringa, lososa i druge ribe moglo bi pomoći trudnicama da izbjegnu depresiju prije i nakon poroda - pokazuje jedno novo istraživanje.

Morska riba sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina, za koje su ranija istraživanja pokazala da su blagotvorna u liječenju depresije, kao i u sprečavanju srčanih bolesti.

Novo istraživanje, kojim je obuhvaćeno gotovo 12 tisuća Britanki, pokazuje da što je veća količina omega-3 masnih kiselina u prehrani trudnice, u posljednjem tromjesečju trudnoće, to je manja vjerojatnost da će ona iskusiti znakove bilo pre- ili postpartalne depresije. Period povećane zaštite od depresije traje i do osam mjeseci nakon poroda. Među ispitanicama, one koje su konzumirale najviše omega-3 masnih kiselina prosječno su jele ribu tri puta tjedno.

Oko deset posto trudnica razvije depresiju, koja je dovoljno jaka da ih u većoj ili manjoj mjeri onemogućava da normalno funkcioniraju. Kod novopečenih majki stopa depresije raste i do 15 posto, pri čemu oboljele žene imaju ozbiljne poteškoće u privikavanju na roditeljstvo i interakciji sa svojim novorođenčem.

Američko ministarstvo zdravstva, međutim, upozorava trudnice da izbjegavaju jesti meso morskog psa, sabljarku, te kraljevsku skušu - zbog toga što sadrže količine žive koje bi mogle biti opasne po razvoj živčanog sustava fetusa.

XS
SM
MD
LG