Linkovi

Bush: Napredak u ratu protiv terorizma unatoč najnovijim napadima (20/5/03) - 2003-05-20


Predsjednik Bush je izrazio uvjerenje da Sjedinjene Države postižu napredak u ratu protiv terorizma unatoč najnovijem valu bombaških napada u Saudijskoj Arabiji i Maroku, u kojem je ubijeno 75 ljudi. Predsjednik je dodao da se al-Qaida pomalo uništava. Istom je prilikom izrazio uvjerenj da se napredak mirovnog procesa na Bliskom istoku može ostvariti unatoč valu bombaških napada u Izraelu. Predsjednik Bush je kazao da će proces naići na dodatne poteškoće, ali da će se kretati naprijed.

Predsjednik Bush je rekao da oni koji pribjegavaju nasilju u nadi da će uništiti mirovni proces – neće uspjeti.

"Mi smo još uvijek na putu ka miru. Očito je da će to biti put obilježen poteškoćama," kazao je.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s filipinskom predsjednicom Gloriom Arroyo predsjednik je rekao da sve strane u izraelsko-palestinskom sukobu moraju surađivati u borbi protiv terora.

"Pokrenut ću proces naprijed, ali je jasno da to neće ići glatko sve dok teroristi ubijaju," rekao je predsjednik.

Terorizam je, inače, bio jedna od glavnih tema sastanka predsjedika Busha i filipinske predsjednice Glorio Arroyo. Bijela kuća je objavila da će Filipini biti proglašeni glavnim saveznikom Sjedinjenih Država izvan NATO saveza. Predsjednik je rekao da će Filipini ubuduće imati veći pristup američkoj vojnoj opremi i zalihama. Gospođa Arroyo dočekana je s najvišim državnim počastima rezerviranima samo za najvažnije američke saveznike.

Nekoliko sati nakon ove izjave predsjednika Busha, saudijski veleposlanik u Washingtonu, princ Bandar Bin Sultan izrazio je strahovanje da bi teroristi uskoro mogli izvesti veliki napad bilo u njegovoj zemlji ili u Sjedinjenim Državama. Princ Bandar je kazao da su obavještajne službe otkrile intenziviranje komunikacija među teroristima. U Maroku, ministar unutarnjih poslova Mustafa Sahel izjavio je da su vlasti identificirale svih 14 bombaša koji su izvršili pet simultanih napada u Casablanci. U međuvremenu, američki Savezni istražni ured FBI ponovno je upozorio policiju i druge sigurnosne agencije na mogućnost novog napada al-Qaide.

XS
SM
MD
LG