Linkovi

Novo lice francuske ekstremne desnice - Le Penova najmlađa kćer (21/5/03) - 2003-05-20


Prije godinu dana, francuska ekstremna desničarska Stranka narodnog fronta potresla je cijelu zemlju, kada je njen čelnik Jean-Marie le Pen osvojio drugo mjesto na predsjedničkim izborima. Danas u centru pažnje, međutim, nije ovaj 74-godišnji političar, već njegova 34-godišnja kćer Marine.

Nedavni skup Narodnog fronta u Parizu nije privukao toliko ljudi koliko su ih znali privući prošlogodišnji skupovi ove stranke, za koju se tada činilo da bi mogla dati zemlji novog predsjednika. Ipak, čelnik Fronta Jean Marie Le Pen bio je u punoj formi, žestoko kritizirajući Europsku uniju, useljeničku politiku i kriminal.

Međutim, nova zvijezda stranke stajala je s desna gospodinu Le Penu. Njegova najmlađa kćer Marine u proteklih se godinu dana probila iz potpune anonimnosti do čestih gostovanja na francuskoj televiziji. Prije mjesec dana, otac ju je imenovao jednom od dopredsjednika njegove stranke. Mnogi vjeruju da će ga ona na kraju naslijediti na čelu stranke. Monna Myer, politička analitičarka i stručnjak za ekstremnu desnicu, vjeruje da bi Marine Le Pen mogla privući mnoge nove sljedbenike, pogotovo žene, koje uglavnom izbjegavaju macho reputaciju Narodnog fronta.

"Marine Le Pen daje stranci svog oca moderniji imidž. Zaposlena je, razvedena, kaže da razumije žene koje se odlučuju na pobačaj. Sve to bi moglo u Front privući moderne, emancipirane žene," kaže gospođa Myer.

Iako se po broju glasova Le Pen plasirao na drugo mjesto na prošlim predsjedničkim izborima, ipak je dobio samo 18 posto glasova. Na posljednjim parlamentarnim izborima, njegovi kandidati nisu osvojili niti jedno mjesto. Više od polovine Francuza smatra Le Pena rasistom i opasnošću po demokraciju. Ipak, kada bi se izbori održali sutra, on bi, prema anketama, dobio više glasova nego na prethodnim izborima. Monna Moyer, koja je napisala knjigu o Le Penovom izbornom uspjehu, kaže da u Francuskoj postoje sve pretpostavke za ponovno jačanje njegove stranke.

"Francuska prolazi kroz socio-ekonomsku recesiju. Stopa nezaposlenosti je u porastu. Nakon terorističkih napada od 11. rujna, svijet nam izgleda zastrašujući. Strahujemo od islamskog fundamentalizma i terorizma. Sve to tjera vodu na Le Penov mlin," rekla je.

Isto se može reći i za njegovu kćer. Ankete pokazuju da Marinina popularnost naglo raste. Marine Le Pen je dva puta razvedena odvjetnica i, poput oca, vrlo je rječita. Kako kaže, cijeli njen život oblikovala je karijera njenog oca. Okrenula se politici, jer je u svojoj profesiji naišla na izolaciju i ostracizam. Danas predvodi pokret nazvan Le Penovi naraštaji, kojem je cilj privući nove pristaše i promijeniti imidž Narodnog fronta, kojeg mnogi Francuzi doživljavaju kao stranku niskokvalificiranih radnika i rasista.

Među pristašama Narodnog fronta, reakcije na uspon Marine Le Pen su podijeljene. Dok je jedni smatraju rođenim vođom i hrabrom poput oca, drugi misle da je najkorisnija za privlačenje pozornosti medija. Insajderi u Narodnom frontu nazivaju je klonom njenog oca, a stručnjaci poput Jeana-Yvesa Camusa slažu se s tom ocjenom.

"Ne znam da li dijeli očeve stavove o Židovima, crncima i slično. No, za sada nije rekla da su izjave njenog oca uvredljive. To od nje nismo čuli. Kada se radi o useljavanju, govori isto ono što i njen otac govori sve od 1972," kaže on.

Gospodin Camus napisao je knjigu o Narodnom frontu. Kao i drugi analitičari, vjeruje da će Marine Le Pen naslijediti svog oca na čelu te stranke. Iako je Le Pen najavio da se neće povući do 95-te godine života, pa čak i da bi se mogao ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima, ipak je naznačio da bi mogao prijeći na neku drugu funkciju u stranci. To bi, pak, moglo otvoriti vrata novom naraštaju francuskih desničarskih političara, uključujući i njegovu kćer Marinu.

XS
SM
MD
LG