Linkovi

Iranski predsjednik Khatami u Libanonu (21/5/03) - 2003-05-20


Tijekom nedavnog trodnevnog posjeta Libanonu, iranskog predsjednika Mohammeda Khatamija srdačno su dočekali najviši dužnosnici libanonske vlade i predstavnici Hezbollaha. Khatami je osudio islamski fanatizam i samoubilačke bombaške napade u Rijadu, no njegovo obećanje da će i dalje podržavati Hezbollah dobar je primjer da Iran podržava međunarodni terorizam.

Hezbollah, koji ima baze u Libanonu, jedna je od najopasnijih terorističkih organizacija u svijetu. Između ostalih zločina koje je počinio nad civilima, vjeruje se da je Hezbollah 1994. izveo teroristički napad na židovski kulturni centar u Buenos Airesu u kojem je ubijeno gotovo stotinu ljudi. Hezbollah je svoju ideološku inspiraciju pronašao u učenju pokojnog ajatolaha Ruhollaha Khomeinija, prvog vladara represivne iračke teokracije. Hezbollah dobiva financijsku podršku, oružje i druge oblike pomoći od Irana. Također dobiva podršku i od Sirije. Jedan od ciljeva Hezbollaha je uništenje Izraela. Slogani Hezbollaha, uključujući i jedan koji glasi «Smrt Izraelu» puštani su preko razglasa u zračnoj luci u Bejrutu prilikom Khatamijevog dolaska.

13. svibnja iranski predsjednik Khatami pojavio se s čelnikom Hezbollaha Hassanom Nasrallahom na velikom skupu muslimana šiita. Da Nasrallah nastavlja promicati terorizam bilo je jasno iz govora u kojem je prije nekoliko mjeseci u Libanonu poticao Palestince «da počnu vršiti samoubilačke bombaške napade diljem svijeta». Ipak, na nedavnom skupu, predsjednik Khatami je nedvosmisleno hvalio Hezbollah.

Sjedinjene Države predvode globalnu kampanju protiv terorista i njihovih sponzora. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, «Saveznici terora jednako su kao i teroristi krivi za ubojstva i odgovorni pred pravdom». To postaje sve jasnije i ljudima u muslimanskom svijetu, rekao je predsjednik Bush.

«Kada teroristi i tirani pružaju otpor i napadaju slobodu, oni pružaju otpor i napadaju nade muslimana diljem svijeta. Kada teroristi kreću u misije samoubojstva i ubojstva, oni oskrnavljuju duboko etička učenja samog islama,» rekao je predsjednik.

Teroristi i njihovi pokrovitelji bit će zaustavljeni.

XS
SM
MD
LG