Linkovi

Američki tisak kritizira planove Pentagona za obnovu Iraka (19/5/03) - 2003-05-19


U svojim jutrošnjim izdanjima «New York Times» i «Washington Post» na naslovnicama pišu o problemima na koje nailazi američka uprava u Iraku. «Bezakonje i nasilje ozbiljno ugrožavaju američke planove o obnovi Iraka», upozorava njujorški dnevnik, dok «Washington Post» piše da su planovi Pentagona o obnovi sami po sebi problematični.

Pentagon je, prema pisanju ovog dnevnika, u formuliranju svojeg plana za poslijeratno razdoblje, potpuno zaobišao iskustva iz mirovnih operacija u Afganistanu, Haitiju, Somaliji i na Balkanu, te je potcijenio opasnost od širenja bezakonja. Vojni su planeri, kažu stručnjaci, pogrešno vjerovali da će američki vojnici biti dočekani kao osloboditelji, pa su se američke snage u Iraku našle nespremne i previše malobrojne za održavanje adekvatnog reda i mira.

Upravo zbog trajnog bezakonja, piše «New York Times», američke snage još uvijek nisu uspjele uspostaviti osnovne komunalne usluge. Pet tjedana nakon pada Bagdada, predsjednik Bush se nalazi upravo tamo gdje se nije želio zateći: mora u Irak uputiti pojačanja, koja će uvesti red, ali mora i odgoditi prenošenje vlasti na buduću iračku vladu. Potencijalni irački čelnici, prema pisanju «Timesa», poručili su Bijeloj kući da bi bilo beesmisleno eksperimentirati s demokracijom sve dok ljudi ne budu bez straha mogli odlaziti na posao.

XS
SM
MD
LG