Linkovi

Američko-srednjoistočna slobodna trgovinska zona (19/5/03) - 2003-05-19


Diktator Sadam Husein uklonjen je s vlasti u Iraku. Ekstremistički talibanski režim i njegovi teroristički pokrovitelji iz al-Qaide svrgnuti su u Afganistanu. Teroriste diljem svijeta se ubijaju, hvataju ili tjeraju u bijeg. Na Srednjem istoku počinju se čuti glasovi reformatora. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, «Došlo je vrijeme povijesnih prilika».

Arapske zemlje mogu iskoristiti ovu priliku. Posve je očito da to trebaju i učiniti. Danas je bruto nacionalni proizvod svih arapskih zemalja manji od bruto nacionalnog proizvoda Španjolske. Kako je rekao predsjednik Bush, “ekonomski napredak na Srednjem istoku tražit će jačanje trgovine”.

«Diljem zemaljske kugle, slobodna tržišta i trgovina pomažu u uklanjanju siromaštva i uče žene i muškarce navikama slobode. Stoga predlažem da se u roku od deset godina uspostavi američko-srednjoistočna slobodna trgovinska zona kako bi i Srednji istok ušao u sve veći krug novih mogućnosti i stanovnicima te regije dala nova nada,» istaknuo je.

Međutim, slobodna će trgovina, rekao je predsjednik Bush, biti moguća samo ukoliko se provedu reforme. Sjedinjene Države će, kazao je predsjednik, pomoći arapskim zemljama koje se odreknu terorizma, krenu u borbu protiv korupcije i koje poštuju pravo pojedinca na posjedovanje imovine.

«Surađivat ćemo s našim partnerima kako bi smo osigurali da mala i srednja poduzeća imaju pristup kapitalu, i kako bismo podržali nastojanja da se u zemljama regije razviju osnovni zakoni o vlasničkim pravima i dobroj poslovnoj praksi. Zamijenivši korupciju i potkupljivanje slobodnim tržištima i pravednim zakonima, stanovnici Srednjeg istoka počet će živjeti u većem blagostanju i slobodi. Dok se trgovina i znanje budu širili Srednjim istokom, dok žene budu stjecale ravnopravnost i poštivanje, dok bude zaživljavala vladavina zakona, svi narodi regije ugledat će novi dan pravde i novi dan blagostanja,» rekao je predsjednik.

Srednjoistočna slobodna trgovinska zona, rekao je predsjednik Bush, put je za Sjedinjene Države da upotrijebe svoj utjecaj i idealizam kako bi se stare mržnje zamijenile novim nadama diljem Srednjeg istoka.

XS
SM
MD
LG