Linkovi

Del Ponte danas u Beogradu (19/5/03) - 2003-05-19


Glavna tužiteljica haaškog Tribunala Carla del Ponte stiže danas u Beograd, gdje će srbijanskim i crnogorskim vlastima postaviti niz novih zahtjeva. Kako je najavljeno iz Tribunala, ona će tražiti uhićenje Ratka Mladića i Veselina Šljivančanina, no postavit će i pitanje uloge vojske u otežavanju uhićenja bjegunaca za koje Tribunal vjeruje da se sakrivaju u Srbiji.

Uoči dolaska glavne tužiteljice Carle del Ponte, ministar obrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić izjavio je da vojska nema podatke o tome gdje se nalazi ratni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić. On je potvrdio da će se susresti s glavnom tužiteljicom, te da tom prilikom očekuje da Carla del Ponte, kako je istaknuo, razjasni neke svoje nastupe u javnosti u posljednje vrijeme. U tom kontekstu, ministar Tadić kazao je da su se sve dosadašnje informacije Tribunala o lokacijama bjegunaca pokazale kao netočne, jer kada bi, istaknuo je on, policija tamo stigla, nikoga ne bi pronašla.

On je izrazio nadu da će sada dobiti, kako je rekao, uvjerljivije podatke iz haaškog Tribunala po pitanju lokacija optuženih.

I srpski premijer Zoran Živković osporava da se Ratko Mladić nalazi u Srbiji. Premijer Živković očekuje da Tribunal utvrdi konačnu listu optuženih i da se, kako je rekao, suradnja s Tribunalom okonča do kraja godine.

Povodom zahtjeva Tribunala da Srbija i Crna Gora predaju 155 dokumenata iz vojnih arhiva, ministar vanjskih poslova Goran Svilanović je izjavio da su Tribunalu dostupni svi dokumenti koji nisu vojna ili državna tajna.

Sudeći po ovim izjavama, glavna tužiteljica haaškog Tribunala Carla del Ponte mogla bi u Beogradu zabilježiti još jedan u nizu gotovo identičnih posjeta, osim ako danas ne prihvati da se susretne sa članom «vukovarske trojke» koji se još uvijek nalazi na slobodi – Veselinom Šljivančaninom. Naime, kako je priopćio Odbor za zaštitu Veselina Šljivančanina, on je preko Ureda haaškog Tribunala zatražio da se prilikom ove posjete susretne s Carlom del Ponte. Za sada nema nikakvih potvrda iz Ureda da će se to i dogoditi.

XS
SM
MD
LG