Linkovi

Dobre i loše strane slabog dolara (20/5/03) - 2003-05-19


Američki dolar zabilježio je nagli pad, što je pokrenulo val prodaje dionica na burzama u Aziji i Europi. Jedan euro vrijedi nešto više od jednog dolara i 17 centi što predstavlja najveću vrijednost zajedničke europske valute u odnosu na dolar od siječnja 1999. godine.

Na subotnjem ministarskom sastanku u Francuskoj, američki ministar financija John Snow redefinirao je – kako se čini – američku politiku snažnog dolara. Prema njegovim riječima snažan dolar je valuta u koju ljudi imaju povjerenja i koju je teško krivotvoriti. Gospodin Snow, međutim, nije ništa rekao o spriječavanju pada vrijednosti dolara na tržištu valuta.

Neki stručnjaci kažu da bi slabiji dolar mogao pomoći američkoj ekonomiji i pridonijeti stvaranju novih radnih mjesta, smanjujući troškove američkog izvoza. Time bi američki proizvodi mogli biti kompetetivniji na stranim tržištima, a uvezena roba teže bi se prodavala na američkom tržištu.

Vjeruje se da bi dopuštanje slabljenja dolara moglo politički pomoći Bushovoj administraciji. No drugi analitičari upozoravaju da bi se pad dolara mogao i negativno odraziti na američku ekonomiju ako strani investitori iskažu zabrinutost po pitanju ulaganja u američke dionice. Povlačenje stranog kapitala, pa čak i usporavanje investicija, moglo bi dovesti do pada vrijednosti dionica te porasta kamatnih stopa.

XS
SM
MD
LG