Linkovi

Otkriveno još dvadeset Jupiterovih satelita (19/5/03) - 2003-05-19


Dvojica američkih znanstvenika otkrila su još 20 mjeseca koji kruže oko Jupitera. Time je ovaj planet pobijedio u «utrci za mjesece», u kojoj se – sa 60 satelita – uvjerljivo nalazi na prvom mjestu. Na drugom mjestu je daleko iza njega ostao Saturn sa 31 do sada otkrivenim mjesecom.

Otkako su započeli sustavnu potragu za Jupiterovim mjesecima krajem 2000, profesor fizike i astronomije David Jewitt sa sveučilišta Havaja i njegov asistent Scott Sheppard otkrili su ukupno 43 mjeseca koji kruže oko najvećeg planeta Sunčevog sustava. Prva četiri najveća otkrio je Galileo Galilei još 1610, no moderna tehnika, uključujući digitalne kamere i posebne kompjutorske programe, omogućila je Jewittu i Sheppardu da se upute u potragu za manjim mjesecima oko Jupitera. Danas procjenjuju da bi ih taj planet mogao imati i stotinjak.

Polovina od ukupno 128 do sada otkrivenih mjeseca pronađena je od 1997. do danas . Samo ove godine znanstvenici su, uz Jupiterove mjesece, otkrili novi mjesec koji kruži oko Saturna i tri mjeseca oko Neptuna. S obzirom da su najveći mjeseci već odavno otkriveni, astronomi danas tragaju za sve manjim i manjim satelitima. To je pak navelo znanstvenike da se zapitaju – kako uopće definirati mjesec? Za sada ne postoji donja granica veličine mjeseca. Isto tako, sve većem broju mjeseca sve je teže davati imena, pa astronomi sve češće odustaju od konvencionalnih imena iz grčke mitologije i posežu za šiframa. Najnoviji Jupiterov mjesec je, primjerice, nazvan S/2003 J20.

XS
SM
MD
LG