Linkovi

Matrix Reloaded (19/5/03) - 2003-05-18


U dugo očekivanom nastavku filmskog futurističkog hita iz 1999. godine “Matrix” nastavlja se priča o skupini hrabrih koji se bore za opstanak pred strojevima koji žele uništiti sve što je ljudsko.

U ne tako dalekoj budućnosti, kompjuteri, roboti i ostali strojevi koji su izumljeni da rade i pomažu ljudima, okrenuli su se protiv svojih gospodara i postali dominantna vrsta. "Matrix" je njihovo digitalno okruženje, koje na prvi pogled izgleda kao sasvim normalan svijet. Međutim, to je zamaskirana realnost razrušene planete gdje je ljudska vrsta pretvorena u roblje. Mala grupa ljudi koja je preživjela i uspjela izbjeći porobljavanje, okupila se u podzemnom gradu nazvanom Zion.

Paravojni zapovjednik Morpheus vjeruje u proročanstvo da je nadareni čovjek imenom Neo, koji može uskladiti vještinu s najboljim strojevima, odabrana osoba koja je će spasiti čovječanstvo. Ulogu Nea – majstora borilačkih vještina- tumači i ovaj put Keanu Reeves. "Želio sam imati jedan poseban stil borbe u Matrixu. Htio sam da to bude fizički i instinktivni osjećaj, ali istovremeno i da ima nekog stila, jer se to, kad pogledate u stvari ne dešava u fizičkom smislu" - objašnjava Keanu Reeves.

Glumica Carrie-Anne Moss ponovno igra ulogu Trinity, umješnog borca u uskoj crnoj koži i tamnim sunčanim naočalama, koja film nalazi vrlo izazovnim, ne samo zbog tjelesnog napora: "Uloga u Matrixu predstavlja metaforu za moj život, jer radeći u njemu, ja u stvari upoznajem samu sebe kroz sam proces stvaranja ovog filma. Ne želim riskirati svoj život i nisam takozvani adrenalin – junkie, ali ako me treba izazvati neka to bude kroz jedan emotivni ili duhovni izazov, jer fizički izazovi nisu moja jača strana. Iz tog sam razloga pristala na ovu ulogu."

Laurence Fishburn, koji također nastavlja s ulogom Morpheusa, vjeruje da scenarij i režija, braće Andya i Larrya Wachowskog, uključuju i teme koje nadilaze žanr znanstvene fantastike: "Jedan od ciljeva braće Wachowski je bio da naprave akcijski film za intelektualce koji bi sadržavao intelektualna razmišljanja, filozofiju, duhovnost, samu prirodu postojanja i mnoge druge stvari…Sve je to vrlo teško gradivo, no oni su ga uspjeli prilagoditi širokom krugu gledateljstva, jednostavno dostupnom za sve."

U "The Matrix Reloaded” ulogu kompjuterski programiranog agenta Smitha – najvećeg protivnika glavnog junaka Nea - igra Hugo Weaving, dok se od novih likova pojavljuju Jada Pinkett Smith u ulozi Niobe - borbama očvrsnute časnice te Monica Bellucci u liku seksipilne Persephone. “The Matrix Reloaded” je drugi dio trilogije koji se završava u trećem filmu pod nazivom “The Matrix Revolutions” čije je prikazivanje na rasporedu već u studenom.

XS
SM
MD
LG