Linkovi

Bush osuđuje bombaške napade u Casablanci (18/5/03) - 2003-05-18


Predsjednik Bush kaže da ovi bombaški napadu pokazuju da se borba protiv terorizma nastavlja, jer terorizam ne poštuje granice. Casablanca je – ističe gospodin Bush – grad poznat po svojoj toleranciji i raznolikosti svoje vjerske i etničke zajednice. U pismenom priopćenju predsjednik Bush je uručio sućut obiteljima nastradalih te poželio brz oporavak ozljeđenim. Isto je tako naglasio da je Maroko blizak američki prijatelj te je ponudio pomoć u hvatanju odgovornih za ove zločine i njihovo dovođenje pred lice pravde.

Prije napada u Casablanci, u glavnom gradu Saudijske Arabije došlo je do bombaških napada za koje su osumnjičeni teroristi al-Qaide. Predsjednik Bush je u svom redovitom tjednom obraćanju naciji naglasio da je u razdoblju od 11. rujna 2001.godine, odnosno od vremena terorističkih napada na New York i Washington, skoro polovica al-Qaidinih viših operativaca ili uhićena ili ubijena: ”Od Pakistana preko Filipina pa do Roga Afrike američke će snage nastaviti s hvatanjem pripadnika al-Qaide sve dok svi ne budu privedeni pravdi” – istaknuo je predsjednik Bush u svom pismenom priopćenju.

I ostali svjetski čelnici osuđuju smrtonosne bombaške napade u Maroku uz isticanje da ti napadi ne bi trebali poljuljati odlučnost svijeta u borbi protiv terorizma. Saudijski prijestolonasljednik – princ Abdullah - nazvao je marokanskog kralja Mohammeda te mu je izrazio solidarnost uz osudu napada. Papa Ivan Pavao Drugi osudio je, kako je rekao – slijepo nasilje koje pogađa nevine ljude. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda – Kofi Annan – nazvao je bombaške napade “odvratnim činom.” Njemačka i Rusija su pozvale na jačanje borbe protiv terorizma, dok je zamjenik američkog ministra obrane – Paul Wolfowitz – za napade u Maroku okrivio teroriste koji žele spriječiti progres unutar arapskog svijeta.

Marokanska policija ispituje ranjenog bombaša-samoubojicu koji je prije dva dana sudjelovao u terorističkim napadima u Casablanci, u kojima je živote izgubila 41-na osoba. Istražitelji navode da je ranjeni terorist pripadnik jedne ćelije koju čini 14 islamskih radikala, te da je rekao da je 13 ostalih poginulo tijekom napada. Novinska agencija Reuters prenosi riječi jednog vladinog dužnosnika koji tvrdi da je policija u Casablanci uhitila 27 islamskih radikala koji su bili povezani s napadima.

XS
SM
MD
LG