Linkovi

Pred Sirijom stoje nužne reforme (18/5/03) - 2003-05-18


Korupcija je jedna od najvećih prepreka u razvoju arapskih zemalja. U Siriji je prije tri godine Bashar Assad postao predsjednik obećavši da će se boriti protiv korupcije. Međutim - reforme se nikad nisu provele i malo se toga promijenilo.

Pred Sirijom i ostalim arapskim zemljama su velike mogućnosti. Kao što je to rekao američki državni tajnik Colin Powell: “U regiji je stvorena nova strateška situacija”. Svrgnuće Saddama Huseina s vlasti razjasnilo je moge stvari. Jedna od njih je činjenica da je došlo vrijeme da Arapi prihvate političke i ekonomske reforme.

Da li su stvarne promjene već u tijeku? U prošlih nekoliko tjedana sirijski dužnosnici su izdali licence za osnivanje prve tri privatne banke, što je neophodni korak ka modernizaciji učmale privrede kojom dominira država. Assadova je vlada također odobrila plan za dva privatna sveučilišta i četiri privatne radio stanice. Osim toga, sirijski dužnosnici tvrde da razmišljanju o ukidanju vojne obuke iz nastavnih u školama i fakultetima, kao i uklanjanje obveze učlanjenja svih studenata u omladinske organizacije povezane s vladajućom sirijskom strankom Baath.

Na vanjsko-političkom planu Sirija je poduzela korake za zatvaranje svoje granice s Irakom. Međutim treba učiniti mnogo više od toga. Državni je tajnik Powell rekao predsjedniku Assadu da je od iznimne važnosti da sirijska vlada prestane podržavati terorističke organizacije poput Hezbollaha, Hamasa i Palestinskog islamskog džihada. Sad je trenutak da sirijska vlada provede zacrtane reforme i postane mirovni čimbenik u regiji.

XS
SM
MD
LG