Linkovi

Al-Qaida ponovno oživljava? (17/5/03) - 2003-05-17


"New York Times” objavljuje da američka vlada vidi znake oživljavanja al-Qaide čiji su čelnici i operativci reorganizirali terorističke baze na najmanje šest lokacija, uključujući i one u Keniji, Sudanu, Pakistanu i Čečeniji.

Započeo je proces regrutiranja novih terorista i njihova obuka kako bi se mogli poslati u napade na zapadne ciljeve – tvrde protuteroristički stručnjaci u Washingtonu, Europi i na Srednjem istoku. Kao dokaz navodi se podatak da su prošlog mjeseca u Sjedinjenim Državama tajno uhićena dvojica Arapa osumnjičena da su ih al-Qaidini čelnici poslali u izviđanje ciljeva za nove terorističke napade.

"USA Today” prostor, između ostalog, posvećuje i francusko-američkim odnosima, odnosno njihovom pogoršanju. Francuzi su najprije, objavljivanjem javnog pisma, optužili američke medije da su započeli “kampanju dezinformiranja” usmjerenu protiv službenog Pariza, kao i neke američke dužnosnike da su medijima davali lažne informacije o francuskim potezima u Iraku.

Sjedinjene su Države demantirale sve te optužbe, ali francuski ministar vanjskih poslova Villepin kaže – mi još uvijek čekamo na potpuni odgovor! Ova je situacija posljednji u nizu nesporazuma između Washingtona i Pariza iako francuska vlada ističe da pismo u kojem su optužili američke medije i neke dužnosnike nije imalo za cilj dodatno pogoršati odnose dva saveznika. Međutim, američko Ministarstvo obrane odlučilo je znatno skratiti broj ljudi i zrakoplova koje šalje na čuveni pariški aero-miting, prestižnu međunarodnu manifestaciju na kojoj svijet pokazuje svoja dostignuća u vojnom zrakoplovstvu, a koja počinje 15. lipnja.

XS
SM
MD
LG