Linkovi

Proslava Sv. Duje u Los Angelesu (17/5/03) - 2003-05-17


Deset dana poslije 7. svibnja kada je Split obilježio dan svoga zaštitnika Sv. Dujma, u hrvatskom župnom centru u Los Angelesu u organizaciji dobrotovornog društva Sv. Duje – Split iz San Pedra ove subote na splitskoj noći i fešti Sv. Duje održava se dobrotvorna večer i koncert. Dio prihoda bit će upućen splitskom domu za nezbrinutu djecu Maestral.

Dobrotvorno društvo Sv. Duje – Split osnovano je 1989. godine sa sjedištem u San Pedru. Tijekom domovinskog rata djelovalo je u sklopu hrvatsko-američkog doma, a njegovi članovi kupnjom lijekova nesebično su pomagali domovinu. Koncem listopada prošle godine društvo je obnovljeno. U ovom trenutku broji 27 članova zajedno s upravom, a najviše je Hrvata iz Splita, Komiže, Brača i Hvara.

Temeljna aktivnost društva Sv. Duje iz San Pedra je humanitarna. Nastoje ne zaboraviti veze sa Splitom i feštom obilježiti dan Sv. Duje. Anita Vidjak , predsjednica dobrotvornog društva Sv. Duje iz San Pedra za Glas Amerike kaže kako im je u interesu oživjeti plamen između Splita i Los Angelesa kao gradova pobratima, a pred splitsku noć i feštu Sv. Duje na kojoj će Nenad Vetma i Vinko Coce pjesmom uveseljavati američke Hrvate podsjeća: “Što nama znači Sveti Duje? Sveti je Duje prije svega patron moga najdražeg grada na svijetu. To je Split. Svetoga Duju častimo i njemu se molimo. Kad govorimo o Svetom Duji vi vidite Split u cjelini.”

Gradonačelnik Splita Slobodan Beroš uputio je pozdravno pismo članovima dobrotvornog društva Sveti Duje iz San Pedra i njihovim prijateljima te ih pozvao na iduću feštu patrona Splita. Splitski gradonačelnik ističe vrijednost gospodarskog povezivanja Splita i Los Angelesa: “Ja ću biti jako zadovoljan ako članovi dobrotvornog društva Sveti Duje iz San Pedra obilježe svetkovinu zaštitnika Splita. To je jedna identifikacija ne samo sa Splitom već i sa srednjom Dalmacijom. To su ljudi koji su vezani za stari kraj i ja mislim kad oni obilježe Svetoga Duju u Los Angelesu da to puno više vrijedi nego kad dodju ovdje na našu svetkovinu. Mislim da je to baš ono pravo.”

Los Angeles i Split potpisali su ’93. godine povelju o prijateljstvu. Među više stotina uzvanika na gala večeri i koncertu u hrvatskom župnom centru nazočit će i gradona?elnik Los Angelesa gospodin James Hahn. Los Angeles je već donirao Split odjećom za protupožarnu zaštitu.

Predsjednica dobrotvornog društva Sveti Duje iz San Pedra Anita Vidjak kaže kako bi veze između Splita i Los Angelosa morale biti intenzivnije: “Što se tiče obnavljanja suradnje između sestrinskih gradova prijatelja Los Angelesa i Splita mislim da Split treba pokazati više zanimanja. Split je do sada mogao iskoristiti puno od Los Angelesa posebice prigode na kulturnom području i znanstvenom polju kada je riječ o razmjeni studenata. Drugi gradovi po svijetu to koriste, ali Split mora biti aktivan i slijediti protokol. U Americi se može sve postići ako slijedite protokol, predstavite se na lijepi način i otvorit će vam se vrata. Vrata za mogućnosti suradnje Splita i Los Angelesa su još uvijek otvorena i treba ih pogurati još malo”, kaže ova predsjednica dobrotvornog društva Sv. Duje – Split iz San Pedra.

XS
SM
MD
LG