Linkovi

Koliko je štetno tzv. pušenje iz druge ruke? (18/5/03) - 2003-05-17


Skupina znanstvenika objavila je u britanskom časopisu British Medical Journal nalaze svog istraživanja u kojima se kaže kako tzv. pasivno pušenje, odnosno dim koji nepušači udišu zbog toga jer se nalaze u blizini pušača, nije toliko opasno po zdravlje koliko se smatralo ranije. Dosad se to 'pušenje iz druge ruke' povezivalo s povećanim rizikom od raka pluća i srčanih bolesti, međutim sad je skupina znanstvenika iz New Yorka i Kalifornije napisala u spomenutom časopisu kako su te tvrdnje o efektima pasivnog pušenja malo pretjerane.

Nalazi ovih istraživača temelje se na analizi podataka iz studije koju je financirala američka duhanska industrija. Voditelj istraživanja bio je profesor James Enstrom sa Sveučilišta Kalifornije u Los Angelesu. On je izjavio da je vezivanje izloženosti duhanskom dimu i srčanim bolestima i raku pluća – po njegovim riječima - "daleko manje negoli se to općenito smatralo".

Neki drugi znanstvenici i zdravstvene ustanove, među kojima i American Cancer Society, osporavaju nalaze ovog proučavanja, uz tvrdnju da je ono puno manjkavosti i neadekvatno da bi se mogli izmjeriti efekti tzv. pasivnog pušenja. Dr. Vivienne Nathanson iz Britanske medicinske udruge kaže kako postoje "brojni dokazi koji su prikupljani desetljećima, da pasivno pušenje izaziva rak pluća, srčane bolesti i inicira napade astme".

XS
SM
MD
LG