Linkovi

Sve veći broj pop zvijezda nastupa na Broadwayu (18/5/03) - 2003-05-17


Kako smo neki dan mogli vdjeti na proglašenju nominacija za kazališne nagrade Tony (što je teatarski ekvivalent popularnim Oscarima), pop mjuzikli doživljavaju svojevrsni revival na Broadwayu, kojem baš nisu cvijetale financijske ruže nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine i sve teže gospodarske situacije u Sjedinjenim Državama.

Kako se čini, sve veći broj poznatih pop glazbenika nastupa na Broadwayu, od kojih mnogi tu pronalaze i novu karijeru u svom životu. Popularna pjevačica Tony Braxton koja je na Broadwayu nastupila prvi put 1998. godine u Diesneyevoj produkciji Beauty and the Beast, ove se godine na broadwayske daske vraća u Aidi. Ona kaže kako sve veći broj pop izvođača počinje prihvaćati Broadway, jer, s poslovne točke, u kazališta se želi privući mlađa publika koju se pokušava naviknuti i na ovaj glazbeni oblik. Za sebe Tony Braxron kaže "Nastupam na Broadwayu stoga jer želim pjevati i glumiti u isto vrijeme".

Naravno, pop mjuzikli nisu ništa novo, još od velikih uspjeha tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina koje su ostvarili Isus Krist superzvijezda, Kosa, i Oh! Calcutta. Međutim ovih dana Broadway je obnovio svoju ljubav prema rocku, ritam i bluesu i drugim žanrovima popa.

Imena nekih slavnih pop zvijezda koji svoje umijeće posuđuju Broadwayu podsjeća na svojevrsni 'tko je tko' na rang listama. Tu su Elton John u Lion Kingu, (i on će raditi na Aidi), Billy Joel u Movin' Out, Boy George u Taboou, sastav Queen u We Will Rock You i Barry Manilow u mjuziklu Harmony.

A kako saznajemo, uskoro bi se na Broadwayu mogli naći i mjuzikli temeljeni na glazbi Donne Summer, Beach Boysa, Fleetwood Maca i Bee Geesa.

XS
SM
MD
LG