Linkovi

Keksi 'Oreo' ipak neće na sud (16/5/03) - 2003-05-16


Djeca u Kaliforniji mogu odahnuti, jer omiljeni keks američkih mališana – Oreo – neće biti povučen s tržišta, pa ga neće morati švercati iz drugih američkih saveznih država. Da, dobro ste čuli – keks na sudu. No, uvjerit ćete se da je za one koji vole kekse i kolače bolje da keksi marke Oreo budu „proglašeni krivim”.

Sve je “zakuhao” odvjetnik iz San Francisca Stephen Joseph koji je na sudu htio dokazati da najdraži slatkiš sadrži trans masne kiseline koje su praktično neprepoznatljive za čovjekov organizam. Tih kiselina najviše ima u – margarinu, a margarina, koji je jeftin, na sve strane u pravljenju slatkiša. Rekli smo da je Oreo keks, dakle slatkiš i eto veze i brige…A, evo zašto brige:

Trans masne kiseline ekperimentalno je dokazao doktor Walter Willet koji je prije dvije godine potvrdio nepovoljne učinke trans masnih kiselina koje naziva “tajni ubojice!” Strahovanja oko životinjske masnoće u hrani traju već desetak godina, odnosno otkako je dovedena u vezu s cijelim nizom smrtonosnih oboljenja kao što su srčani i moždani udar, rak, dijabetes, pretjerana tjelesna težina…

Tu je računica vrlo jednostavna: gdje ima životinjske masnoće, ima zasićenih masnih kiselina i kolesterola, a onima koji svaki dan za ručak pojedu dobar komad mesa, pljeskavicu, kobasicu, slaninu… neće biti dobro, jer ljudske su žile dugačke, na mnogim mjestima sužene, što je idealno mjesto za taloženje. Zapamtite – kažu znanstvenici - pržena je hrana najveći neprijatelj arterija.

Najbolje je koristiti biljna ulja, maslinovo osobito. No, na dnu se nalaze svinjeske masti kao pretposljednje dok je na samom kraju hidrogenizirana mast kakva se troši u margarinu i mastima za kolače. Važno je napomenuti da mekani margarin, onaj za mazanje nema trans masnih kiselina, koje su, da i to kažemo – karcerogene.

Naš odvjetnik iz San Francisca je, kako kaže, tužbom protiv kompanije Nabisco, koja proizvodi spomenuti Oreo, htio skrenuti pozornost javnosti na opasnost od trans masnih kiselina, kojih mnogo ima u keksima i drugim slatkišima koja jedu američka djeca. Optužnicu je na kraju povukao, ali poručuje: “trans masne kiseline nemaju nikakve veze s masnoćama koje “zaradite” kada jedete u McDonaldsu. O njima se vrlo malo zna i ja sam samo želio da proizvođači hrane stave na etikete i podatke o toj vrsti masnoće, a ne samo broj kalorija…”

Prema podacima američkog Ministarstva za poljoprivredu oko 40 posto hrane koju možete naći u samoposlugama sadrži trans masne kiseline. Keksi, krekeri i kokice, koje se pripravljaju u mikrovalnoj pećnici, najveći su nositelji tih opasnih masnoća.

Proizvođači hrane, iako se to od njih tražilo, nisu počeli stavljati na naljepnice napomenu o trans masnim kiselinama. Da to čine moglo bi se spriječiti od sedam tisuća do 17 tisuća slučajeva srčanih oboljenja u Sjedinjenim Državama, te između dvije i pol do pet tisuća i 600 smrtnih slučajeva svake godine.

Odvjetnik Stephen Joseph kaže da je on tužio tvrtku Nabisco zato što nije u svojim proizvodima smanjila količinu trans masnih kiselina, kao što su to učinile neke druge velike prehrambene tvrtke.

XS
SM
MD
LG