Linkovi

Amerikanci upozoreni na opasnost od novih terorističkih napada u Saudijskoj Arabiji (16/5/03) - 2003-05-16


Tri dana nakon terorističkih napada na Amerikance i druge strance u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu, američke su vlasti upozorile na mogućnost skorih novih napada u toj zemlji. Upozorenje je izdano i za američke državljane u Keniji. Britanija je već obustavile sve letove u Keniju i iz te zemlje zbog – kako je rečeno – opasnosti od vrlo skorog napada.

Američko Državno tajništvo upozorilo je sinoć da bi u Saudijskoj Arabiji mogao vrlo skoro biti izveden još jedan teroristički napad, ovaj puta u Jeddi. Američki dužnosnici kažu da ne mogu ocijeniti vjerodostojnost ove prijetnje, no ne žele riskirati: Članovi obitelji pojedinih vladinih djelatnika već su preseljeni, samo tri dana nakon što su se osumnjičeni bombaši samoubojice al-Qaide probili u zaštićena stambena naselja u Rijadu i detonirali automobile-bombe, pri čemu je ubijeno više od trideset ljudi, uključujući i osam Amerikanaca.

Ti su napadi izvedeni samo nekoliko dana nakon što su američke vlasti izdale neuobičajeno eksplicitno upozorenje u kojem se kaže da su teroristi u Saudijskoj Arabiji možda u posljednjoj fazi planiranja novog napada. Američke su vlasti također optužile Rijad da nije adekvatno odgovorio na američki zahtjev da u stambenim naseljima uvede strože mjere sigurnosti. Uz Saudijsku Arabiju, američki su dužnosnici upozorili Amerikance da izbjegavaju putovanja u Keniju, zbog mogućnosti da će teroristi pokušati raketama iz prijenosnih lansera oboriti neki putnički zrakoplov.

XS
SM
MD
LG