Linkovi

Predsjednik Bush o Srednjem istoku (17/5/03) - 2003-05-16


Režim Saddama Husseina, koji je pomagao teroristima, više nije na vlasti u Iraku. Pad tog diktatora pružio je arapskim zemljama nezapamćenu prioliku da se okrenu novoj i svjetlijoj budućnosti punoj blagostanja.

U izvješću Ujedinjenih naroda koje su sastavili vodeći arapski intelektualci potcrtava se potreba za provođenjem ekonomskih i političkih reformi, te za modernizacijom diljem regije. Unatoč bogatom kulturnom naslijeđu, ukupni bruto nacionalni proizvod svih arapskih zemalja manji je od bruto nacionalnog proizvoda Španjolske. Stanovnici arapskih zemalja imaju slabiji pristup Internetu čak i od ljudi koji žive u supsaharskoj Africi.

Gospodarski i društveni napredak ovisi o razvijanju sustava utemeljenih na zakonu, koji će štititi prava pojedinaca, obeshrabrivati korupciju, poticati slobodno tržište i dati Arapima veći utjecaj u njihovim vladama. Kako je jasno naznačio predsjednik George Walker Bush, «Sjedinjene Države radit će u partnerstvu s Arapima i vladama u regiji na poticanju ovakvih pozitivnih promjena.» Napredak također ovisi o nadilaženju starih mržnji. Područje Srednjeg istoka već generacijama pati od sukoba između Arapa i Izraelaca. No, kako je rekao predsjednik Bush, «Put naprijed na Srednjem istoku nije misterija, već pitanje volje, vizije i akcije.»

"Ukoliko palestinski narod poduzme konkretne korake da bi zaustavio teror, te ukoliko nastave ići putem mira, reforme i demokracije, tada će i oni i cijeli svijet vidjeti zastavu Palestine kako se uzdiže nad slobodnom i neovisnom nastavom,» izjavio je.

Predsjednik Bush je također kazao da «sve strane u ovom sukobu imaju određene obveze».

«Izrael mora poduzeti konkretne korake da bi ublažio patnje Palestinaca i pokazao poštovanje za njihov dignitet. Dok se postiže napredak prema uspostavljanju mira, Izrael mora prestati s izgradnjom naselja na okupiranim teritorijima. Arapske zemlje moraju se boriti protiv terorizma u svim njegovim oblicima i moraju jednom zauvijek priznati da Izrael ima pravo postojati kao židovska država u miru sa svojim susjedima,» kazao je gospodin Bush.

Sjedinjene Države rade na zaživljavanju Srednjeg istoka koji će, kako je rekao predsjednik Bush, «rasti u nadi, a ne u starim neprijateljstvima.»

XS
SM
MD
LG