Linkovi

Bremer zabranio tisućama članova stranke Baath da sudjeluju u radu iračke vlade (16/5/03) - 2003-05-16


Glavni civilni upravitelj Iraka Paul Bremer zabranio je tisućama pripadnika bivše vladajuće stranke Baath da sudjeluju u radu vlade. Prema njegovim riječima, oko 30 tisuća lojalista ove stranke bit će obuhvaćeno ovom uredbom. On se složio s tim da će tom politikom tisuće kvalificiranih administrativaca biti spriječeno da obavlja svoj posao, no dodao je da je potrebno iskorijeniti politički utjecaj ove stranke u zemlji.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder je izjavio kako bi sankcije Ujedinjenih naroda protiv Iraka trebalo čim prije ukinuti. Nakon što se u Berlinu susreo s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom, njemački je kancelar rekao da "sankcije više nemaju nikakvog smisla nakon pada režima Saddama Husseina". Gospodin Powell je izrazio zadovoljstvo ovom izjavom.

Inače Sjedinjene Države se nadaju da će Vijeće sigurnosti glasovati o nacrtu rezolucije za ukidanje sankcija sljedeći tjedan. Američki su dužnosnici priopćili kako je u novoj verziji 25 izmjena koje su tražile članice Vijeća sigurnosti. Međutim, još uvijek Sjedinjene Države i Britanija imaju velike ovlasti pri donošenju odluka o tome kako utrošiti prihod od prodaje nafte.

XS
SM
MD
LG